Пеканов вдигна завесата за еврото. Какво ни чака?

България става жертва на вътрешните процеси в чужди държави, коментира вицепремиерът за Шенген

Пеканов вдигна завесата за еврото. Какво ни чака? | StandartNews.com

Вицепремиерът по европейските средства Атанас Пеканов повдигна завесата какво чака България след влизането й в еврозоната.

„В цяла Европа има сериозен инфлационен месец. В България той беше обърнат през октомври. Радостно е, че успяхме да обърнем този тренд и наблюдаваме спад в инфлацията. Хората са наплашени от спекулациите, които се правят от различни политически партии“, заяви Пеканов в предаването на бТВ „Защо, господин министър?".

„Има решение на парламента, че България ще се присъедини при настоящия курс. Няма да се обезценят парите на хората, защото има всички мерки, които са използвани в други страни. Когато мерките се използват и институциите са на място, няма да се обезценят. Рискът е спекулата на търговци“, уточни той.

Вицепремиерът добави, че потребителите могат да подават сигнали, ако има завишаване на цените или грешно превалутиране.

Пеканов уточни, че България може да влияе върху вземането на решения за управлението на еврото.

„Смятам, че щом влезем в еврозоната, ще имаме по-голямо влияние и ще можем да сме част от решенията, а не просто те да се вземат на едно място, а ние да ги изпълняваме“, категоричен е той.

В следващите дни ще бъдат обявени стъпки за техническата подготовка на страната ни, за да продължим с този процес, обясни вицепремиерът.

 „Бюджетът за 2023 година не пречи на пътя ни към еврото“, сигурен е Пеканов.

„Паричната и фискалната политика трябва да вървят към консолидация. Нашите притеснения са, че в предизборна ситуация парламентът може да вземе решение за увеличаване на дефицита, което е грешно. Аз подкрепям да има компенсации, но когато подпомагаш на 100% не даваш стимул на бизнеса да пести енергия“, коментира вицепремиерът.

Според него служебният кабинет не е нарушил законите, след като не внесе нов бюджет за 2023 година:

„Всички помощи, които са в момента продължават. Програмите за компенсации на малките и средни предприятия продължава. Отстъпката за гориво няма да продължи, защото не са заложени средства за нея“.

Народното събрание не е одобрило нито един от законите по Плана за възстановяване, а залогът е 724 млн. евро, обясни вицепремиерът.

Възможен ли е обрат за Шенген?

„Решението от страна на Нидерландия е неприемливо и несправедливо. България покрива всички критерии – това е позицията и на Европейската комисия и Европейския парламент“, коментира Пеканов.

Според него България става жертва на вътрешните процеси в чужди държави.

„Решението е дискриминационно към нашата страна. Ние сме изпълнили условията от страна на Европейския съюз. След дълги преговори изчистихме отворените казуси. Всички тя бяха заложени в Плана за възстановяване и устойчивост. Разбрахме се с Европейската комисия и заложихме в плана търсенето на отчетност на главния прокурор“, добави той и посочи, че много законопроекти са изготвени и от редовното, и от служебното правителство и са внесени за приемане в Народното събрание.

„Продължаваме да използваме всички възможни дипломатически канали. Предстои да видим дали може да се обърне решението. Всички – държавният глава, премиерът, ресорните министри, са активни и участват във всевъзможни форуми“.

Атанас Пеканов посочи, че в момента е трудно формирането кабинет, който да изкара пълен мандат, но трябва да има редовен с ясен хоризонт и програма.

Вицепремиерът ще гласува на машина, а не с хартиена бюлетина и уточни, че не се е запознал с всички промени в Изборния кодекс, тъй като са приети непрозрачно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай