Пеканов проговори кога идват парите от Плана за възстановяване

В края на август е изпратено първото искане за плащане към Европейската комисия

Пеканов проговори кога идват парите от Плана за възстановяване | StandartNews.com

В началото на октомври ще бъде подадено искане към Европейската комисия каква част от щетите от наводненията в Карловско ще бъдат поети от Фонд "Солидарност". Междувременно националният бюджет може да отдели средства, за да подпомогне пострадалите хора. Това съобщи в интервю за БНТ служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Във връзка с усвояването на 2,7 млрд. лева от Плана за възстановяване и устойчивост, Пеканов обясни, че в края на август е изпратено първото искане за плащане към ЕК.

"След завършването на един проект на МВР, по отношение на една обществена поръчка, която тече в момента, но след завършването му очакваме през есента да получим тези пари. Тези средства са за всички проекти, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост и касаят всички министерства", заяви Атанас Пеканов.

Той даде пример с Министерството на иновациите и растежа, където вече има отворена програма за 260 милиона лева и фирмите може да кандидатстват за безвъзмездни средства - грантове, за технологична модернизация, за да могат да дигитализират своите бизнеси.

"До края на годината ще се отворят още две процедури от Министерството на иновациите - едната е за възобновяеми енергийни източници на покривите и фотоволтаици за фирмите. Другата процедура за 200 милиона лева е за върхови постижения - открития. Това са фирми, които са направили открития и от ЕС им е дадено удостоверение, че са направили нещо иновативно. Тези две процедури бяха вкарани в ПВУ м.г. по време на служебния кабинет", посочи Пеканов.

Той допълни, че по друг проект Министерството на образованието ще започне строежа на т.нар. STEM центрове, където децата ще могат да се учат на природни науки. Предстои и обявяването на енергийната ефективност както за жилищни, така и за нежилищни сгради през октомври. Програмата няма да е само за саниране на фасадите, а средствата ще отиват и за т. нар. дълбоко реновиране, уточни вицепремиерът.

До края на годината трябва да се приемат 22 законодателни мерки, които се изработват в момента. След като бъдат финализирани, те ще бъдат внесени в парламента към средата на октомври, добави Пеканов.

По отношение на европейските средства политическата турбуленция през последната година може да е забавила някои процеси, но повечето европейски програми вече са предадени. Някои от тях са одобрени - за развитие на човешките ресурси, образование, програмата за храни. Това са изключително важни програми, които достигат директно до хората. В процес на завършване са програмата "Региони в растеж" и Програмата за наука и иновации, допълни Атанас Пеканов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай