Пеевски на среща с посланика на Украйна: Аферата "Лукойл" трябва да бъде разкрита

Олеся Илашчук благодари лично на председателя на ПГ на ДПС

Пеевски на среща с посланика на Украйна: Аферата "Лукойл" трябва да бъде разкрита | StandartNews.com

Да продължат да работят срещу режима на Путин и неговото финансирането, се договориха председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски и посланикът на Украйна в България Олеся Илашчук, днес на среща в парламента.

Украинският посланик благодари лично на председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски и на ДПС за проактивната позиция в подкрепата на Украйна срещу престъпния путински режим от страна на България.

Специален акцент беше поставен върху мерките за прекратяване на всички икономически дейности, които генерират милиардни печалби, с които се финансира руската войска и частни военни компании като „Вагнер“. Аферата „Лукойл“ трябва да бъде разкрита и всички замесени да понесат отговорност, категоричен бе Делян Пеевски.

Той подчерта, че за преустановяване на всички възможности за заобикаляне на европейските санкции и влияние на Русия, с цел финансиране на военната кампания в Украйна, ще сезира прокуратурата за установяване на пълния размер на престъпленията на длъжностни лица срещу санкциите. Прокуратурата и ДАНС трябва да се намесят в тази чудовищна международна афера „Лукойл“, е мнението на председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски. Той е уверил посланик Илашчук, че ще бъде настоятелен докрай в действията си, за гарантиране на спазването на санкциите, запазването на националния и европейския суверенитет и създаването на абсолютна невъзможност от страна на висши държавни чиновници да си затварят очите пред тези опасни злоупотреби.

Пеевски информира посланик Илашчук, че ще сезира прокуратурата и ДАНС за митническите данни за износ и внос на петролни продукти, произведени от руски петрол, с произход „Лукойл“. За разследването ще бъде изискано от украинските митници да бъде предоставена подробна информация за количествата, която ще бъде съпоставена с тази на българските митници. По предварителна информация над 60% от преработения в „Лукойл Нефтохим“ руски петрол не отива за българския или украинския пазар, а съществуват обосновани предположения, че зад тези данни се крият милиарди, с които се финансира престъпния руски режим и войната.
Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски и посланик Олеся Илашчук се договориха да продължат интензивното си сътрудничество в оперативен порядък така, че Украйна да получи необходимата подкрепа, за да се защити от агресора.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай