Пазим небето си с държави от НАТО (ОБЗОР)

Пазим небето си с държави от НАТО (ОБЗОР) | StandartNews.com

Летци от база "Лариса", на юг от Солун, може да се включат в охраната

Водени са неофициални разговори, призна Николай Ненчев

България ще може да извършва съвместни мисии по охрана на своето въздушно пространство. Това предвижда промяна в Закона за отбраната, която днес бе приета от Министерски съвет. Сега функцията по опазване на небето се осъществява единствено от Българската армия. Новият текст дава възможност за общи мисии с партньорски държави в рамките на Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана.

"Те се изразяват в присъствие на ротационен принцип на сили и средства на НАТО за водене на съвместни учения и тренировки", се казва в мотивите на Министерство на отбраната. От ведомството на Николай Ненчев уточниха, че промените изключват възможността охраната да бъде поета изцяло от сили и средства на чужди държави. "С тях се гарантира, че няма да бъде отдаван български въздушен суверенитет на други държави", посочват от МС. Изпълнението на задачи в съвместни операции ще допринесе за повишаване на способностите на бойната авиация на България. Възможността чужди държави да се включат в опазването на небето ни лансира министър Николай Ненчев преди повече от месец. "Съвместната охрана на въздушното пространство в рамките на НАТО се насърчава и мнозина го правят. Ние също можем да се възползваме от тази възможност, защото наред с всичко останало ще ни спести и средства", заяви Ненчев в интервю за "Стандарт". Той призна, че България вече е водила "неформални разговори на ниво министри и посланици", но все още не са постигнати конкретни договорености. Според наши източници е сондирана готовността на Белгия, Италия и Румъния да ни помагат, а в момента се преговаря и с Полша. Междувременно днес Правната комисия одобри споразумението с Варшава за ремонт на нашите МиГ-ове.

Не е изключено в охраната на въздушното ни пространство да се включат и летци от военновъздушната база "Лариса", на юг от Солун. През 2013 г., когато българските ВВС бяха оглавявани от ген. Константин Попов, нашите военни подписаха договор за т.нар. трансгранични операции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай