Павлова успокои: Няма нито цена, нито срок за толтакси

Павлова успокои: Няма нито цена, нито срок за толтакси | StandartNews.com

Хората могат да бъдат спокойни, все още не сме утвърдили нито цена, нито срок за въвеждане на толтакса в България. Това зави пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

По рано днес тя заяви, че близо 10 стотинки на километър ще е таксата за преминаване по магистрали.

Тя посочи, че ще бъде направен финансов анализ за конкретен модел и предложение от коя година можем да въведем толсистемите на заплащане.

Една от възможностите в тази посока е да се използва преход и се премине от винетки към толтакси плавно, т.е. в първите години за леките автомобили да се запазят винетните стикери, а тежкотоварните автомобили да заплащат такса за движение не за време, както досега, а да заплащат за преминаване на километър по републиканската пътна мрежа.

„Това е един от вариантите, които ще бъдат разгледани", уточни Павлова, пише пресслужбата на МРРБ.

Тя поясни, че ще бъде направено и предложение как да се направи цялостното въвеждане на GPS-базирана толсистема. „Има два много важни нюанса, от където ще дойдат изчисленията за това колко ще плащат леките и товарни автомобили", посочи Лиляна Павлова.

Тя призова да се прави разграничение за вида толтакси. „Ако имаме ново строителство на тунел, например, или нова магистрала от точка „А" до точка „Б", с дължина 100 км, изградена от частен инвеститор, за преминаване по нея ще се плаща толтакса, която е на база изминато разстояние. Това е стандартния начин за заплащане. В този случай в цената на толтаксата влиза инвестицията, направена за строителство на съоръжението, неговото управление и поддръжка. При това положение, след анализ, цената може да бъде, примерно, 10 ст. на км за леки коли.

По думите й целта на експертите е да се въведе справедлива цена за ползването на пътната мрежа от тежкотоварния трафик. Редно е товарните коли над 3,5 т. да заплащат по-висока такса за преминаване, защото пътуват най-много и рушат повече пътната настилка.

По думите, ако се вземе решение и се намери инвеститор, който да изгради съответната система, която бъде одобрена, тя реално ще започне да се прилага от 2018 г. за товарните автомобили, като стартира и промяна на закона. Чак след 2020 г. можем да говорим за леките автомобили.

Министърът подчерта, че до края на 2015 г. трябва да бъде разработен финансовият анализ, бизнес модела, анализа на трафика. След което правителството ще вземе решение, кой от предложените модели ще приеме – да се въведе частично такава система само за тежкотоварния трафик, а леките автомобили да останат на винетки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай