Петък,

Павлова обмиля разваляне на концесията за три плажа

От: Администратор -
9584
Павлова обмиля разваляне на концесията за три плажа
A
A
A

Установено е трайно, системно неизпълнение на законовите и договорните условия в концесията на плажовете Слънчев бряг – север, Обзор централен и Ахтопол – север са с категорично установено.

Тя обясни, че след края на сезона ще бъде предложено договорът с концесионерите да се прекратят предсрочно

Общият брой на плажовете по Черноморското крайбрежие е 209, като 21 са предоставени и се управляват от областните управители на Варна, Добрич и Бургас. 95 плажа са неохраняеми или части от тях са отдадени за стопанисване.

"На голяма част от плажовете продължава да има недостатъчен брой спасители като брой и разположение на спасителните пунктове", обясни Павлова, цитирана от агенция "Фокус".

На 11 плажа има проблеми с медицинското обслужване.

22 са пясъчните ивици, на които не е осигурена свободна площ за плажуване в изискуемите 50%. Най-голям процент заета площ има на плаж "Червенка" в град Черноморец, като едва 24% от терена е свободен за ползване. Най-малко място за свободно плажуване има на плажове Поморие – Буната, Бяла – Централен, Лозенец и Слънчев бряг – север.

Отново на 22 плажа има проблем, че свободната площ е зад чадърите и няма пряк достъп на плажуващите. Тук най-сериозни са нарушенията на плажове Кранево – централен, Несебър – Стар град, Несебър – юг, Черноморец – юг и Слънчев бряг – север.

Също на 22 плажа, квадратурата на преместваемите обекти не отговарят на утвърдените схеми за разполагане и не отговарят на максимално позволения по закон процент. Най-много такива случаи има на Кабакум-север, Смокините – север, Китен –юг, Слънчев бряг – север.

На 53 проверени плажа от общо 99 има увеличена квадратура на търговски обекти по плажната ивица. Сред нарушителите е и плаж Бургас-Север. При плаж Слънчев бряг – север има над 3000 кв. м. извън позволените търговски площи.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички