Павлова обмиля разваляне на концесията за три плажа

Павлова обмиля разваляне на концесията за три плажа | StandartNews.com

Установено е трайно, системно неизпълнение на законовите и договорните условия в концесията на плажовете Слънчев бряг – север, Обзор централен и Ахтопол – север са с категорично установено.

Тя обясни, че след края на сезона ще бъде предложено договорът с концесионерите да се прекратят предсрочно

Общият брой на плажовете по Черноморското крайбрежие е 209, като 21 са предоставени и се управляват от областните управители на Варна, Добрич и Бургас. 95 плажа са неохраняеми или части от тях са отдадени за стопанисване.

"На голяма част от плажовете продължава да има недостатъчен брой спасители като брой и разположение на спасителните пунктове", обясни Павлова, цитирана от агенция "Фокус".

На 11 плажа има проблеми с медицинското обслужване.

22 са пясъчните ивици, на които не е осигурена свободна площ за плажуване в изискуемите 50%. Най-голям процент заета площ има на плаж "Червенка" в град Черноморец, като едва 24% от терена е свободен за ползване. Най-малко място за свободно плажуване има на плажове Поморие – Буната, Бяла – Централен, Лозенец и Слънчев бряг – север.

Отново на 22 плажа има проблем, че свободната площ е зад чадърите и няма пряк достъп на плажуващите. Тук най-сериозни са нарушенията на плажове Кранево – централен, Несебър – Стар град, Несебър – юг, Черноморец – юг и Слънчев бряг – север.

Също на 22 плажа, квадратурата на преместваемите обекти не отговарят на утвърдените схеми за разполагане и не отговарят на максимално позволения по закон процент. Най-много такива случаи има на Кабакум-север, Смокините – север, Китен –юг, Слънчев бряг – север.

На 53 проверени плажа от общо 99 има увеличена квадратура на търговски обекти по плажната ивица. Сред нарушителите е и плаж Бургас-Север. При плаж Слънчев бряг – север има над 3000 кв. м. извън позволените търговски площи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай