Павлова иска строги правила за етажната собственост

Павлова иска строги правила за етажната собственост | StandartNews.com

Много по-строги правила, санкции и правомощия са необходими за етажната собственост. Не може един съсед, който живее на първия етаж и не ползва асансьор да не плаща за него, или да казва, че на него покривът не му тече. Това заяви регионалният министър Лиляна Павлова на форум за енергийната ефективнос.

Тя бе категорична, че първоначално финансирането за саниране е безвъзмездното, но след това поетапно ще се въвежда собствено участие на собствениците и съфинансиране напред в годините. "Нататък във времето, когато успеем да покрием добър процент от сградния фонд и като конструктивна устойчивост и енергийна ефективност не би следвало да е възможно частичното саниране. Кръпките, които виждаме по сградите трябва да бъдат забранени, защото освен, че загрозяват сградата, утежняват и конструкцията понякога", заяви тя, цитирана от БГНЕС.

По-строг трябвало да бъде и контролът за това как изглеждат сградите, ремонтите вън и вътре в апартаментите и как се остъкляват балконите.

Тя увери, че санирането на панелките не е предизборен трик. "Това е част от управленската ни 4-годишна програма. 1004 сгради имат договор с ББР и първите 3 ще бъдат готови за строителните работи до юни и ще са в Благоевград", добави регионалният министър.

Павлова посочи, че засега няма да има санкции за липса на технически паспорт за сградите, както и за в бъдеще не са енергийно ефективни. "Тези сгради, които имат технически паспорт ще трябва да прилагат неотложните мерки. Тогава може да се мисли за санкции. На този етап не мислим, че със санкции ще помогнем на процеса. Трябва да стимулираме, да осъзнаят колко е важно и от конструктивна, и от енергийна гледна точка", каза тя.

Тя коментира още, че затварянето на толкова големи участъци за ремонт от АМ "Тракия" се налага, за да може да се отворят платната, които ще са готови на 1 юли. "Единственото, което няма да можем да отворим след 1 юли за движение са големите виадукти и мостовете. Не се мисли за денонощен режим на работа там, защото има правила за работниците и тяхното работно време. Това, което сме предвидили, екипите не работят през нощта, но работят събота и неделя, което е извънреден труд, който ние заплащаме", допълни Павлова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай