Патриотите без компромис за ИК (ОБЗОР)

Патриотите без компромис за ИК (ОБЗОР) | StandartNews.com

Патриотичният фронт няма да отстъпи от промените в Изборния кодекс, които засягат гласуването в чужбина. Премиерът Бойко Борисов и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обаче обявиха, че са готови да преразгледат новите правила за вота зад граница, ако патриотите обещаят, че няма да бутат правителството. Това стана ясно след две срещи по въпроса. Едната събра още сутринта в Министерски съвет премиера и представители на българите в чужбина с посредничеството на омбудсмана Мая Манолова. Да чуе проблемите на сънародниците ни отиде и министърът на външните работи Даниел Митов. Следобед съпредседателят на ПФ Валери Симеонов също изслуша представители на сънародниците ни в чужбина.

"Надявам се да намерим разумен компромис и да бъдат удовлетворени нашите сънародници в чужбина, защото имат конституционното право да гласуват. Това е и начин, макар и не единствен, да запазят връзката с България", коментира Борисов.

"Оставаме на старите си позиции по отношение на Изборния кодекс", заяви обаче Валери Симеонов. И обясни - "поели сме отговорността да бъдем лошите, въпреки че цялата ми рода е в чужбина. Нека и президентът Росен Плевнелиев да си я поеме, но не му прави чест този обходен маньовър, който прави през "Протестна мрежа". Можеше направо да си каже - не одобрявам закона, налагам вето", добави Симеонов, но увери, че от ПФ остават отворени за диалог.

"Категорично няма да отстъпим дори с цената на оттегляне на подкрепа. Основният проблем е контролираният вот в Турция, а не гласуването на българите в САЩ, Канада или Занзибар", заяви и другият съпредседател на ПФ Красимир Каракачанов, подкрепяйки позицията на Симеонов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай