Патриотите решават, ще имат ли вицепремиер (ОБЗОР)

Сидеров иска оставката на Каракачанов, НФСБ - смяната на Волен като лидер на групата в НС

Патриотите решават, ще имат ли вицепремиер (ОБЗОР) | StandartNews.com

Тежки разговори предстоят в малката коалиция. Обединените патриоти ще изчистват до вторник отношенията си и властовите позиции, които заемат. След като в петък вечерта Валери Симеонов подаде оставка заради протестите срещу него, Волен Сидеров поиска и отстраняването на Красимир Каракачанов от другия вицепремиерски пост. През уикенда Сидеров изчисти позицията си, като заяви, че лидерите на Обединените патриоти не бива да са в кабинета.

"Предлагам оставката на Каракачанов като спасителна акция, за да не последваме съдбата на Реформаторите, които сега ги няма на политическата сцена", каза лидерът на „Атака“ пред бТВ. И допълни: "Сега – след година и половина, си давам сметка, че може би направихме грешка да излъчим двамата лидери на две от партиите в коалицията направо в изпълнителната власт. Може би трябваше да излъчим други хора на тяхно място. Защото като че ли позагубихме добрата комуникация между нас, тримата лидери, и възможността да бързи и точни анализи и бърз рефлекс. И това се отразява недобре. Доверието в нас е спаднало и се опасявам да не последваме съдбата на Реформаторите – тях сега ги няма на политическата сцена. Тази оставка я предлагам като спасителна акция, а не като нападка към Каракачанов – да покажем, че можем да подкрепяме управлението и без да заемаме постове". Сидеров заяви, че патриотите имат нужда от "обновяване" и "мозъчна атака", която да ги изведе на друго ниво, защото доверието в тях пада, а комуникацията между тримата лидери се е влошила.

"Мисля творчески върху предложението на Волен Сидеров да подам оставка", отговори Красимир Каракачанов. И съобщи, че ще каже решението си със вторник. На въпрос защо Симеонов се е обадил на него, а не на Волен Сидеров, Каракачанов поясни: „Спрях с ролята на синя каска, на помирител или буфер. Защо е потърсил мен, попитайте него. Може би, защото преди месец Волен Сидеров му поиска оставка, а аз го подкрепих тогава". По-късно в предаването "Беновска" пита на Канал 3 той заяви, че няма да му е мъчно за вицепремиерския пост, защото ще му отпадне 10-часовия работен ден. Каракачанов обвърза вицепремиерския си пост с министерския и каза, че, ако е загубил доверието на партньорите и военните, ще напусне и двата поста.

"Изключително съм притеснена и изненадана, разбира се, от позицията на Волен Сидеров, който иска оставката на Красимир Каракачанов", коментира пред БНР председателят ан бюджетната комисия в НС Менда Стоянова.

Във вторник се очаква коалиционен съвет на управляващите, който ще реши дали да се запази формулата на кабинета и да бъде избран нов вицепремиер без портфейл от НФСБ или да се приеме идеята на Сидеров постът да бъде закрит. В същото време обаче с връщането на Валери Симеонов в парламента депутатите от НФСБ отново повдигнаха въпроса трябва ли председател на групата на патриотите в парламента да е Волен Сидеров. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай