Пат в парламента заради продажбата на земя

Депутатите наложиха мораториум, въпреки заплахата за наказателна процедура от ЕС

Пат в парламента заради продажбата на земя | StandartNews.com

София. Депутатите приеха решение за налагане на мораториум върху придобиването на право на собственост върху земя на територията на Република България от страна на чужденци и чуждестранни юридически лица до 1 януари 2020 г.

При гласували 221 народни представители, от които 171 – „за", 38 – „против", 12 – „въздържал се".

Председателят на парламента Михаил Миков заяви, че това гласуване показва, че българският парламент не се съобразява с конституцията на страната. „Днес 42-то Народно събрание показа, че очевидно не познава нито историята на конституцията, нито пътя, който в последните 10-15 години извървя България. С внушително мнозинство се приема да изглежда на пръв поглед приемлив, с мотиви, които не отговарят на съдържанието на конституцията. България ще има тежки проблеми с европейския си образ след приемането на това решение. Съвременна България не може да взема решения на базата на политическия популизъм", добави Миков.

След сложна игра на процедури и отмяната им депутатите отхвърлиха предложение за отлагане на гласуването на мораториума за продажба на българска земя на чужденци.

Предложението беше направено от депутата от ДПС Четин Казак. Гласуваха 226 народни представители, от които 112 „за", „против" 113 , един „въздържал се".

От Коалиция за България предложиха нова редакция на текста за мораториума за продажба на българска земя на чужденци. Зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България Янаки Стоилов направи редакционна промяна, която предвижда "Народното събрание реши: възлага на Министерския съвет да предприеме необходимите действия и да предложи законодателни промени, които да гарантират интересите на Република България и на българските граждани по отношение на придобиването на земи от земеделския и горския фонд".

Павел Шопов от Атака изрази несъгласие с редакцията и възрази тя да бъде гласувана.

България я заплашва наказателна процедура заради мораториума за продажба на земя на чужденци, предупреди от трибуната лидерът на ДПС Лютви Местан. „Предлага се процедура, която не вкарва България в конфликт с ЕС. Преди минути изтече позиция от ЕК. България я заплашва наказателна процедура и вие с вота си ще поемете тази тежка отговорност", каза Местан.

Европейската комисия обяви, че няма правомощия да удължи мораториума за продажба на земеделски земи у нас на чужденци. Говорител на комисията заяви за БНР, че се очаква България да отвори този пазар, както е предвидено - от началото на 2014-а година. По думите му в противен случай ще трябва да се преразгледа присъединителният ни договор и повторна ратификация от 28 държави членки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай