Първанов иска оставката на Плевнелиев за „цялостен принос”

Първанов иска оставката на Плевнелиев за „цялостен принос” | StandartNews.com

АБВ е поискала оставката на президента Росен Плевнелиев заради "цялостен принос". Това заяви пред БНТ лидерът на партията Георги Първанов. Според него, инцидентът на турско-сирийската граница не потвърждава думите на Плевнелиев пред „Индипендънт" за хибридната война на Русия и това е само повод за искането за оттегляне. "Искаме оставката му заради всичко онова, което изрече, за развитието на позициите му, които накърняват образа на България", каза Първанов. Той посочи още, че от партията му искат именно оставка, а не импийчмънт. „Ние държим за оставка, защото импийчмънт предвижда да се отстрани президентът при държавна измяна или нарушение на Конституцията", каза още той.

Във връзка със сваление руския самолет Първанов заяви, че погледнато отстрани, действието е в полза на „Ислямска държава". „Свалянето на руския самолет накърнява процесa на търсене на международно единствено срещу терористите. Не искам да вземам гледната точка на едната или другата страна, но със сигурност от гледна точка на цялостния процес срещу така наречената война срещу „Ислямска държава", това работи именно за ислямистките терористи и не може да има друго тълкувание", заяви той. И прогнозира: „Въздушното пространство ще бъде нарушавано по технически причини вероятно и от страните от антитерористичната коалиция".

Относно издигането на единна кандидатура за президент Първанов заяви, че ще предстоят да се водят разговори в лявото пространство. На въпрос дали очаква други партии да подкрепят кандидата на АБВ, той отговори: „Ние не бързаме да обявим конкретно име, защото освен че ще бъде много тежко атакуван, веднага ще бъде затворена вратата за преговорите".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай