Първан Симеонов: Доган е прав, няма логика в нови избори

Западните модели търпят преосмисляне и България трябва да бъде готова, защото е между Турция и Русия

Първан Симеонов: Доган е прав, няма логика в нови избори | StandartNews.com

Източник: бТВ, архив

Социологът от "Галъп" Първан Симеонов коментира днес, че не вижда ситуация, при която да се проведат избори две в едно, както и че почетният председател на ДПС Ахмед Доган е прав в оценките си за бъдещия път на България.

Няма логика да се отиде на нови избори. Целта и на Борисов, и на Пеевски не е толкова да консумират власт, колкото да се прелигитимират, да разбият обсадата и табуто върху тях. Това минава главно през "Демократична България". Пеевски и Борисов нямат интерес да развалят всичко това. Христо Иванов също няма интерес. Той смята, че трябва да прокара своето виждане за съдебна реформа, каза Симеонов в интервю за БНР.

По всичко личи, че и господата от "Продължаваме промяната" също харесват ролята, в която са. Те могат да реализират своята финансова философия.

Западната рамка едва ли умира от радост, че може да се счупи всичко, което беше създадено. Войната продължава.

Добре - ще има избори. ГЕРБ ще бият с доста повече, но с кого ще управляват? Пак трябва да е с тези хора, констатира Първан Симеонов.

Според него наблюдаваме опит донякъде да бъде елиминирано ДПС от сглобката или поне да бъде върнато на едни предишни позиции.

Симеонов коментира процесите в ДПС, където вчера за съпредседатели на партията бяха избрани Делян Пеевски и Джевдет Чакъров.

"Ахмед Доган казва, че вървим по-скоро към неуспех на нашите западни планове. Светът се движи към повече центрове. Западните модели търпят преосмисляне и България трябва да бъде готова, защото е между Турция и Русия. Той казва, че ще бъде отговорник за това. В същото време ще имаме един отговорник за ортодоксалния евроатлантизъм и това е господин Пеевски, както и един отговорник за отношенията с Анкара - Джевдет Чакъров. Доста мъдро поведение от страна на Доган. Той продължава да държи контрола. Ахмед Доган явно си представя партията като отваряне към центъра и напускане на етническото", посочи Симеонов.

Вероятно ПП и ДБ се чудят дали да имат една листа на предстоящите избори за европейски парламент, обясни още Първан Симеонов. "Но би било лош знак да се разделят", добави той.

Не е добре за страната сега да разбутваме всичко. Правителството има шанс да свърши малко черна работата, защото е крайно непопулярно. България трябва да се възползва - да се опита да влезе изцяло в Шенген и да направи усилието за еврото".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Ангел
преди 2 месеца

Чyвали сте за подобрената формyла на Bиагpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея:--- https://do.my/bluestone

Откажи