Партия до ЦИК: Спрете порочната практика за гласуване на два тура

Партия до ЦИК: Спрете порочната практика за гласуване на два тура | StandartNews.com

Една от партиите сезира Централната избирателна комисия, че във Варна всеки е принуден да гласува два пъти в определената му секция – първо за кмет на община, кмет на район и общинска листа, и втори път – за референдум. Тази организация на изборния процес налага двукратно снемане самоличността на лицето, двукратно влизане в тайната стаичка и съответно двукратно отчитане на вота му. Всичко това отнема повече от 10 минути на избирател.

„Смятаме създадената от ЦИК и ОИК – Варна технология за гласуване за напълно порочна", пише в жалбата. В нея се посочва, че навсякъде пред секциите има опашки и дълго чакане на избиратели.

Моля Ви да предприемете незабавни мерки за преустановяване на тази практика на гласуване, да създадете необходимата организация за нормално протичане на изборния процес, като информирате членовете на СИК, че следва да предоставят на всеки гласоподавател пълния набор от четири бюлетини, без изкуствено разделяне на гласуването на два тура", пише още в жалбата на партията, изпратена до ЦИК с копие до Общинската избирателна комисия.

По –късно от щаба на партията изпратиха писмо до медиите, че ЦИК е уважила жалбата им. Централната избирателна комисия прие за основателен сигнала ни и в резултат на жалбата ОИК разпореди на всички членове на секционни избирателни комисии гласоподавателят да получава заедно всички бюлетини и да влиза само веднъж в тайната стаичка, а не по два пъти както беше досега.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай