Партия МИР за международно разследване на минирането на Черно море

„Българското правителство трябва да вземе незабавно отношение по темата“, категорични са от партия МИР

Партия МИР за международно разследване на минирането на Черно море | StandartNews.com

„Българските военноморски сили получиха два сигнала за укрити мини в Черно море само в рамките на няколко дни. За политическа партия МИР минирането на Черно море е престъпен акт, който създава реална заплаха за живота и сигурността на българските граждани. Мините застрашават корабоплаването в Черно море, тъй като всеки рибарски или търговски кораб е изложен на риск от попадането на мина. Партия МИР настоява казусът да стане обект на незабавно международно разследване, което да установи кой е поставил и оставил така безотговорно мините във водите на Черно море.“

Това се казва в позиция на партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие), разпространена до медиите. 

Партия МИР настоява българското правителство да вземе незабавно отношение по темата, защото тя е тясно свързана както с националната сигурност на България, така и с опазването на живота на българските граждани. Партия МИР очаква отговор от българското правителство на въпроса дали и кой наблюдава териториалните води на България, колко кораба тип „минни ловци“ са в готовност да реагират в случай на опасност и в какъв времеви диапазон. 

„България е заинтересована от това в Черноморския регион да няма нито напрежение, нито военни действия, тъй като и икономиката, и туризмът, а и немалко други отрасли са потърпевши от създадената ситуация“, заявява полк. Христо Ямболиев, член на НИС на партия МИР и експерт по национална сигурност.

„Партия МИР е за спазване на договорните ангажименти на България към партньорите от НАТО и всички регламентиращи документи на Алианса, но на първо място стои българският национален интерес. Категорично се противопоставяме на опитите България да бъде въвлечена във военен конфликт и военни действия. Именно затова смятаме, че България трябва да предложи сключването на двустранно споразумение между Русия и НАТО за неразполагане на ракети със среден обсег. Страната ни е пряко заинтересована от подобно решение, което автоматично би довело до деескалация на напрежението в Черноморския регион и останалия свят”, твърди бившия командир на 9-та бронетанкова бригада в Горна баня полк. Христо Ямболиев. 

Партия МИР предлага България да инициира възстановяването на прекъснатия през 2014 г. диалог между НАТО и Руската федерация чрез работа на Съвета НАТО - Русия. Партия МИР настоява също така незабавно да се потърсят преговорни форми за професионални контакти с оторизирани представители на страни, съседни на България, нечленуващи в НАТО, за предприемане на инициативи, чрез които да получим гаранции за ненападение при възникването на кризисни ситуации в региона, както и задължение за неразполагане на настъпателни оръжия, насочени към нашата територия, като българската страна поеме необходимите реципрочни ангажименти. Такава позиция и приемането на съответните решения ще бъдат много по-ефективни и много по-резултатни от досегашната практика. Тези условия да бъдат обсъдени в политическата структура на НАТО и заедно със страни, заинтересовани от подобни гаранции, да се предприемат стъпки за положително становище на НАТО и приемане на съответното решение”, се казва още в позицията на партия МИР. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай