Неделя,

Партия МИР за международно разследване на минирането на Черно море

От: Стандарт -
165
Партия МИР за международно разследване на минирането на Черно море
A
A
A

„Българските военноморски сили получиха два сигнала за укрити мини в Черно море само в рамките на няколко дни. За политическа партия МИР минирането на Черно море е престъпен акт, който създава реална заплаха за живота и сигурността на българските граждани. Мините застрашават корабоплаването в Черно море, тъй като всеки рибарски или търговски кораб е изложен на риск от попадането на мина. Партия МИР настоява казусът да стане обект на незабавно международно разследване, което да установи кой е поставил и оставил така безотговорно мините във водите на Черно море.“

Това се казва в позиция на партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие), разпространена до медиите. 

Партия МИР настоява българското правителство да вземе незабавно отношение по темата, защото тя е тясно свързана както с националната сигурност на България, така и с опазването на живота на българските граждани. Партия МИР очаква отговор от българското правителство на въпроса дали и кой наблюдава териториалните води на България, колко кораба тип „минни ловци“ са в готовност да реагират в случай на опасност и в какъв времеви диапазон. 

„България е заинтересована от това в Черноморския регион да няма нито напрежение, нито военни действия, тъй като и икономиката, и туризмът, а и немалко други отрасли са потърпевши от създадената ситуация“, заявява полк. Христо Ямболиев, член на НИС на партия МИР и експерт по национална сигурност.

„Партия МИР е за спазване на договорните ангажименти на България към партньорите от НАТО и всички регламентиращи документи на Алианса, но на първо място стои българският национален интерес. Категорично се противопоставяме на опитите България да бъде въвлечена във военен конфликт и военни действия. Именно затова смятаме, че България трябва да предложи сключването на двустранно споразумение между Русия и НАТО за неразполагане на ракети със среден обсег. Страната ни е пряко заинтересована от подобно решение, което автоматично би довело до деескалация на напрежението в Черноморския регион и останалия свят”, твърди бившия командир на 9-та бронетанкова бригада в Горна баня полк. Христо Ямболиев. 

Партия МИР предлага България да инициира възстановяването на прекъснатия през 2014 г. диалог между НАТО и Руската федерация чрез работа на Съвета НАТО - Русия. Партия МИР настоява също така незабавно да се потърсят преговорни форми за професионални контакти с оторизирани представители на страни, съседни на България, нечленуващи в НАТО, за предприемане на инициативи, чрез които да получим гаранции за ненападение при възникването на кризисни ситуации в региона, както и задължение за неразполагане на настъпателни оръжия, насочени към нашата територия, като българската страна поеме необходимите реципрочни ангажименти. Такава позиция и приемането на съответните решения ще бъдат много по-ефективни и много по-резултатни от досегашната практика. Тези условия да бъдат обсъдени в политическата структура на НАТО и заедно със страни, заинтересовани от подобни гаранции, да се предприемат стъпки за положително становище на НАТО и приемане на съответното решение”, се казва още в позицията на партия МИР. 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички