Партия МИР: Поругаването на паметници да бъде криминализирано

Поругаването на паметници освен че е престъпно и криминално деяние, то е и терористичен акт и трябва да бъде криминализирано и най-строго наказвано

Партия МИР: Поругаването на паметници да бъде криминализирано | StandartNews.com

Поругаването на паметници освен че е престъпно и криминално деяние, то е и терористичен акт и трябва да бъде криминализирано и най-строго наказвано. За това настоя председателят на партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) Симеон Славчев във връзка с поредния вандалски акт и умишленото счупване и унищожаване на плочите на паметника на Съветската армия в София. Той категорично и за пореден път се обяви срещу поругаването на паметници.

„Паметник означава памет и всеки един от нас трябва да почита и да уважава паметта на тези, за които напомня изграденият паметник. Умишленото насаждане на омраза сред българското общество е основната причина българите да сме винаги разделени и да не можем да намерим обща кауза и допирните точки помежду ни. Крайно време е да спрем поругаването на паметници и за целта предлагам то да бъде криминализирано и всеки, който поругае паметник да носи наказателна отговорност и да получи ефективна осъдителна присъда лишаване от свобода за срок от 1 година и полагане на общественополезен труд за срок от 3 години“. Това заяви още лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

За опазването на културно-историческото наследство на България Славчев предлага всички паметници в София и в цялата страна да бъдат под постоянно видеонаблюдение и да се криминализира със закон тяхното поругаване.

„Вместо да разрушаваме, поругаваме или демонтираме паметници, нещо, което още повече ще раздели и без това силно разделеното българско общество, предлагам да се обединим и заедно да изградим в София паметници на основателя на българската държава хан Аспарух, на небесния закрилник и покровител на българския народ св. Йоан Рилски Чудотворец, както и на св. цар Борис-Михаил, покръстител на българския народ. България има богато културно, духовно и историческо наследство, което трябва да бъде предавано от поколения на поколения и да бъде популяризирано в цял свят“, заяви още Симеон Славчев. Той беше категоричен, че е абсолютно недопустимо в столицата на България да няма паметник на Хан Аспарух, на св. Йоан Рилски Чудотворец и на св. цар Борис-Михаил и предложи всички софиянци да се обединят около каузата за тяхното изграждане.

„Паметникът на Съветската армия е създаден от колектив от български архитекти и творци с ръководител скулпторът Иван Фунев. Той е български паметник и е част от историята на България, независимо дали и на кого от нас му харесва или не. Абсолютно недопустимо е и престъпно да се поругава български паметник, още повече той да бъде използван за политически и пропагандни цели. Паметникът на Съветската армия е и паметник на Трети украински фронт, който е бил част от Съветската армия и неговото поругаване всъщност е поругаване на паметта на всички герои, дали живота си за свободата на България, в това число и на украинските войници. Никой няма право да пренаписва българската история, да насажда омраза и да разделя българското общество“, категоричен беше лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

Той се обяви срещу събарянето или демонтирането на паметника на Съветската армия в София и призова политиците да не използват темата за политически и пропаганди цели и то всеки път преди избори.

„ГЕРБ, Демократична България, Продължаваме промяната и всички техни производни нямат решение на нито един от реалните проблеми на българското общество, нямат ценности, историческа памет и национално самосъзнание и напълно умишлено и целенасочено подменят традиционните български и семейни ценности. Всички те през последните години ограбваха българския народ и го превърнаха в най-бедния в Европа, служиха и продължават да служат на чужди национални интереси, насаждат омраза и разделение в българското общество. Те нямат какво друго да предложат и с какво да изпъкнат пред българското общество и затова всеки път преди избори изкарват на преден план темата за паметника на Съветската армия. Крайно време е българското общество да спре тяхното насаждане на омраза, на разделение на българите, на разрушаването на морала, етиката, ценностите и държавните устои на България. Дошло е време разделно и всеки сам трябва да избере на коя страна ще застане – на страната на доброто, справедливостта, любовта и мира или на страната на злото, на омразата и разрушението“. Това каза още лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай