Партия МИР подкрепи и се включи в протест срещу предоставяне на оръжие за Украйна

Протестът беше организиран във връзка с предложението на ГЕРБ и ДБ за предоставяне на оръжие и военно-техническа помощ на Украйна

Партия МИР подкрепи и се включи в протест срещу предоставяне на оръжие за Украйна | StandartNews.com

Партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) се включи и участва днес в Национален протест срещу предоставяне на оръжие за Украйна, който се проведе пред сградата на Народното събрание в София.

Протестът беше организиран във връзка с предложението на ГЕРБ и ДБ за предоставяне на оръжие и военно-техническа помощ на Украйна, което е първа точка от дневния ред на Народното събрание днес.

“Няма нито един убедителен аргумент, че ще постигнем мир чрез оръжие. Напротив, това е път към нови жертви, ново ожесточение и продължаване на войната. МИР се постига с разум, диалог и само и единствено с мирни средства, а не чрез предоставяне оръжие.

Мирът е национална кауза. Той е висша ценност, която всички българи, политици и държавници трябва да отстояват”, това заяви председателят на партия МИР Симеон Славчев по време на протеста срещу даване на оръжие за Украйна.

МИР е първата политическа партия, която се обяви с искане България и Черноморския регион да станат зона на мира, а председателят на партия МИР Симеон Славчев поиска да се проведе Национален референдум по темата с войната и българският народ, а не политиците да решат, дали България да заеме неутралитет или да участва в войната като предостави оръжие и военна помощ.

„Националният интерес на България е да запазим неутралитет, което означава страната ни да не предоставя оръжие и каквато и да друга военно-техническа помощ на която и да е от двете страни във военния конфликт. Вместо да се дава оръжие, чрез което категорично не може да се постигне мир, България трябва да предложи на наша територия да се проведат мирни преговори между Русия и Украйна. Ние сме членове на ЕС и НАТО и сме в традиционно добри отношения и с Русия и с Украйна, с които сме свързани исторически, културно и духовно. Сега е момента да се види, дали в България има истински държавници, които защитават националния интерес на страната или защитават чужди интереси и каузи. България има историческа възможност да инициира мирни преговори в София, чрез които да се постигне мир”, заяви още лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

Той предложи да се проведе Национален референдум с два въпроса. Първият въпрос да бъде “Да се запази ли българския лев като основна и национална разплащателна валута?”, а втория въпрос да бъде “Да предостави ли България оръжие и военно-техническа помощ на Украйна?”. Тази събота предстои да се учреди Инициативен комитет, който ще организира Национален референдум с тези два въпроса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай