Четвъртък,

Парламентът с историческо решение за Украйна

От: СТАНДАРТ -
2885
Парламентът с историческо решение за Украйна
A
A
A

Историческо решение за Украйна прие парламентът.

Със 134 гласа "за", 26 - "против" и без "въздържал се" Народното събрание в общ проект, предложен от комисията по външна политика, обяви Големия глад-Гладомор в Украйна през 1932-1933 г. за геноцид и осъди категорично неговите извършители.

ВИЖ ОЩЕ: Зеленски ни прати послание. Голяма благодарност

С решението се обявява също всяка последна събота на месец ноември за Ден за почит и памет за жертвите на Гладомора в Украйна.

НС приема всяко отричане, оправдаване и омаловажаване на този геноцид, като акт на поругаване паметта на милионите хора, загинали в Гладомора, е записано още в документа.

Първоначално по темата са внесени два проекта на решение - на ПГ на "Демократична България" за обявяване на акт на геноцид на Холодомора в Украйна 1932-1933 г. и другите републики на бившия Съветски съюз и на ГЕРБ-СДС за обявяване на Големия глад - Гладомор в Украйна през 1932-1933 г. за геноцид. В комисията по външна политика се обединиха около общ проект, обясни председателят ѝ Екатерина Захариева.

По данни на отдел "Справочна" на БТА големият глад през 1932-1933 година-Гладомор, обхваща основните зърнени райони на бившия СССР - Украйна, Северен Кавказ, Долна и Средна Волга, Казахстан, Западен Сибир и Южен Урал. От глад през този период са загинали седем-осем милиона души, от които три милиона и половина в Украйна, два милиона в Казахстан и Киргизстан и два-два и половина милиона в Русия.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com