Искат Закон за управление при кризи

Политическа партия МИР настоява Народното събрание незабавно да приеме Закон за управление при кризи

Искат Закон за управление при кризи | StandartNews.com

„Политическа партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) настоява Народното събрание незабавно да приеме Закон за управление при кризи. Координирането на действията на държавните институции е задължително условие за успешното преминаване на България през здравната, социалната, финансовата, предстоящата мигрантска, както и всяка друга криза.“

Това каза председателят на партия МИР Симеон Славчев.

 „Управляващите доказаха, че не могат да решат нито един от проблемите на българското общество и да се справят с кризите, които една по една връхлитат страната. Друг е въпросът, че правителството не е в състояние да направи необходимото, за да ги предотврати“, коментира още Славчев.

Освен за спешното приемане на Закон за управление при кризи, партия МИР настоява да се измени структурата на Министерски съвет и да бъде създадено специално Министерство за извънредните ситуации и управление при кризи.

По думите на Симеон Славчев, чрез приемането на такъв закон ще се създаде ясен протокол, който ще координира всички отговорни институции в държавата, които трябва да си взаимодействат при възникването на криза или бедствие.

„Това ще даде възможност за ефективно управление на кризите и по-важното – за предотвратяването им. От друга страна, Законът за управление при кризи ще подобри връзката между централна и местна власт, както и координацията между отговорните институции. В момента такава липсва. Правителството не просто не се справя с управлението на кризите, а ги задълбочава“, смята Славчев.

От партия МИР припомнят, че са изготвили проект на Закона за управление при кризи, както и че този проект ще бъде внесен в Народното събрание.

Основен акцент в проекта на Закон за управление при кризи е изграждането на Национална система за управление при кризи. Предвижда се и създаването на областни съвети по сигурност и управление при кризи, включващи областния управител, заместник областните управители, директорите на дирекции в областната администрация, директора на областната дирекция "Гражданска защита", директора на центъра за спешна медицинска помощ и представители на териториалните звена на централната администрация на изпълнителната власт. Чрез областните съвети се осъществява координацията между местната и централната власт, както и между всички институции, имащи отношение към възникналата криза или извънредна ситуация.

Законът за управление при кризи предвижда всички общински съвети да приемат свой план за управление при кризи, който става част от плана на областно ниво.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай