Парламентът ще обсъжда бюджета на НЗОК, ако се събере

Парламентът ще обсъжда бюджета на НЗОК, ако се събере | StandartNews.com

София. Народното събрание ще обсъжда на първо четене промени в Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2014 г., предвижда проектът за програма на Народното събрание за тази седмица.

Все още не е ясно дали ще бъде събран необфодимия кворум, за да има заседание.

След като във вторник се провалиха консултациите при председателя на парламента Михаил Миков, заради отсъствието на ГЕРБ, стана ясно, че кворумът на първото заседание от седмицата вероятно ще бъде провален за пореден път.

Условията на ГЕРБ да влязат в пленарната зала са гласуването на оставката на кабинета и когато премиерът Пламен Орешарски внесе обсъждането на актуализацията на бюджета на Здравната каса и то с параметри в реалния размер, а не само с 225 милиона лева.

От БСП и ДПС потвърдиха, че оставката на кабинета ще бъде гласувана още през тази седмица. Има вероятност още днес, след заседанието на правителството премиерът да депозира оставката си в парламента, коментира председателят на групата на левицата Атанас Мерджанов.

И БСП, и ДПС са готови да влязат в пленарната зала, но без ГЕРБ не могат да осигурят необходимия кворум от 121 депутати, за да има заседание.

Тази седмица ще подложи на изпитание готовността на ГЕРБ за постигане на консенсус с БСП и ДПС, след като вчера управителят на БНБ Иван Искров изрази готовност да подаде оставка, ако парламентът постигне съгласие за избор на нов управител до неговото разпускане на 6 август. ГЕРБ настояват за оставката на Искров заради ситуацията с Корпоративна търговска банка.

В проекта за дневен ред е и първото гласуване на промени в Закона за управление на отпадъците. Предвижда се депутатите да ратифицират няколко международни договора, по които България е страна.

Проектът за седмична програма на парламента включва и три законопроекта, които ще бъдат обсъждани на второ четене - промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, в Закона за икономическите и финансовите отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, свързаните с тях лица и техните действителни собственици и в Наказателния кодекс.

В проектопрограмата е и Закон за изменение и допълнение на Закона за защита на конкуренцията, приет на 18 юни и върнат за ново обсъждане с указ на президента. Предвидено е в петък от 11.00 ч. да има парламентарен контрол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай