Парите на властта! Милионери в кабинета

За първи път и Слави Трифонов обяви парите си

Парите на властта! Милионери в кабинета | StandartNews.com

Кой е най-богатият министър. Кой партиен лидер къта най-много? Отговор на тези въпроси даде днес Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Тя публикува доходите на властта, за които висшите държавници са длъжни да се отчитат.

Президентът Румен Радев разполага единствено с парични средства - близо 221 хил. лв., в това число спестявания и трудови доходи. Има и едно задължение, което е на стойност 10 хиляди лева.

Радев има 5 000 лв. налични средства. Той разполага с 198 000 лв. на влогове в банки. Декларирал е трудови доходи - 17 628 лв. и задължения: кредитна карта - 10 000 лв.

Председателят на парламента Росен Желязков декларира 8 апартамента, някои от тях в съсобственост, придобити до 2018 г. от наследство, дарения, делба и упражнено право на строеж. Желязков има автомобил и мотор. Разполага с близо 160 хил. лева налични средства и банкови влогове.

Желязков има и къща с двор в София, ателие и студио в София и Чепеларе, както и вила с вилно място в Самоков. И още: два гаража, две изби и две ниви.Председателят на НС има и инвестиционен заем - 308 000 лв.

В своята имотна декларация премиерът Николай Денков декларира 5 апартамента и 4 гаража в съсобственост, като двата апартамента и двата гаража са придобити през 2022 г. Има и къща с двор и гараж в Панагюрище. Разполага с банкови сметки - близо 38 хиляди в лева, а в евро малко над 3 хиляди.

Двама милионри има в кабинета "Денков". Вицепремиерът Мария Габриел е обявила 1 161 058 лв. на влогове в банкови сметки. Габриел има един апартамент. Той е 160 кв. м. с 2 паркоместа с обща площ 26 кв. м. Придобити са през 2021 г. за 369 335 лв.

Бившият ни еврокомисар е декларирала още, че заедно със съпруга си е ползвала под наем апартаменти в Брюксел и в Страсбург срещу 27 823 лв. цена по договор за всеки.

Габриел не е единственият милионер в правителството - екоминистърът Юлиян Попов е обявил спестявания и инвестиции за над 1,15 млн. британски лири (2 634 545 лв.). Попов декларира и къща от 240 кв.м в Лондон, придобита миналата година, като сума не е обявена.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов декларира единствено спестявания. Близо 315 хил. лева от трудови доходи и близо 228 хил. лева в банкови сметки, като за произход на средствата е посочил обезщетения от заплати, болнични и неизползван отпуск.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната” Кирил Петков декларира апартамент от 83 квадрата в София, с безвъзмездно право на ползване. Два американски и два британски автомобила в съсобственост със съпругата му Линда Петкова. Като налични средства от заплати, Петков посочва, че притежава 50 хил. долара. Декларира и банкови сметки - с 20 хиляди лева у нас, и сметка в чужбина със 700 хиляди долара, също от заплати.

За първи път Слави Трифонов подава декларация пред Антикорупционната комисия, откакто е председател на партия „Има такъв народ”. В София през 2022 г. той придобива къща с двор за близо 1 милион 318 хиляди лева, като за произход на средствата посочва ликвидационен дял. Трифонов разполага с над 1 милион лева от заплати, авторски права и дивиденти. Декларира и две банкови сметки в България: близо 3 милиона и 900 хиляди лева и близо 2 милиона и 800 хиляди сметка в евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай