Пари от Евросъюза срещу зелена светлина за Македония. Има ли сделка?

Имаме ясни условия, при които Северна Македония да бъде допусната до преговори с ЕС

Пари от Евросъюза срещу зелена светлина за Македония. Има ли сделка? | StandartNews.com

Управляващите от "Продължаваме промяната" получиха сериозни упреци, че са приели Европейската комисия да одобри Плана за възстановяване и устойчивост на България срещу обещание, като например да падне българското вето за преговорите за членство на Северна Македония в Европейския съюз. Има ли такава сделка?

Знаете, че имаме много конкретни ангажименти, които ние искаме от македонската страна и не е коректно те да бъдат обвързвани с други теми, коментира пред БНТ депутатът от "Продължаваме промяната" Йордан Терзийски.

"Имаме ясни условия, при които Северна Македония трябва да бъде допусната до преговори с ЕС и продължаваме да отстояваме тези наши принципи. Въпросът е защо точно сега възниква темата за Македония и дали не са опити да се отклони фокусът. В момента имаме съвсем други приоритети и предизвикателства, които решаваме на ежедневна база и да повдигаме темата за Македония, един вид, може да се изтълкува като вид популизъм. Не е добре да обвързваме темите", каза Терзийски.

Плана за възстановяване и устойчивост успяхме да ревизираме и надградим само за 4 месеца. Това е голяма възможност за нашата държава да достигне едно съвсем различно ниво - в здравеопазването, образованието, енергийната ефективност, каза депутатът по повод предстоящото днес представяне на оценката на Европейската комисия за българския план.

Критики винаги ще има, но няма какво да се каже, че ЕК ни поздрави лично и председателят й Урсула фон дер Лайен е в България, за да представи оценката за него, подчерта Терзийски.

Той коментира и въпроса защо 10% от средствата в Плана са предназначени за завод за батерии. Изключително важно е ние да имаме тази възможност от батерии, които да балансират системата, така че това е една правилна стъпка в посока зелена сделка и енергиен неутралитет, заяви той. Осъзнаваме колко е важен този батериен комплекс, това ще става ясно тепърва в бъдеще. Абсолютно няма лобизъм - всяка една процедура ще бъде проведена изключително прозрачно, категоричен е Терзийски.

Депутатът от "Продължаваме промяната" коментира и различията по повод избора на управител на БНБ. Най-добре е за коалицията да има единомислие и общ език, обясни той.

"Г-н Гюров е изключителен професионалист, човек с безупречна биография. Единственото, което успяха да изфабрикуват срещу него, е някакъв фалшив казус с неговата диплома, което е абсурдно - той е доктор от Виенския университет. Г-н Каримански също е професионалист, аз не оспорвам неговите качества. Тук въпросът е коалицията да излезе с обща кандидатура. Ние трябва да намерим модела да предлагаме най-правилните кандидати, а не да има някаква лична борба за постове и това да рефлектира върху коалиционните отношения", посочи Терзийски и добави, че не обсъждат опция "Продължаваме промяната" да оттегли кандидатурата на Андрей Гюров. Не се обсъжда и вариант за издигане на трета обща кандидатура.

В коалицията ежедневно се решават десетки казуси - и в Народното събрание, и в изпълнителната власт. Смисълът на коалицията е да има плурализъм - различни мнения да се слагат на масата, да има конструктивен диалог и да се стига до решения, които работят, обясни Терзийски.

Относно предложението на "Демократична България" за обявяване на руския посланик за персона нон грата, Терзийски посочи, че на този етап няма решение по казуса и засега дипломатът остава у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай