Паргов с уникална идея. Връща българите от чужбина

В момента СИНПИ разработва специална програма

Паргов с уникална идея. Връща българите от чужбина | StandartNews.com

Уникална идея как българите от чужбина да се върнат у нас разви пред "Стандарт" председателят на Стратегическия институт за национални политики и идеи (СИНПИ) Калоян Паргов. 

ВИЖ ОЩЕ: Калоян Паргов: Нужна ни е национална кауза, която да ни обедини

В момента мислим за програма, свързана със земеделието. И с това дали можем да привлечем обратно една част от българите зад граница, като ги мотивираме да се върнат, давайки им перспектива за фермерски поминък, каза Паргов. Виждаме по телевизията млади хора, които са се върнали от чужбина, направили са си ферма, живеят си спокойно извън големите 6-7 града, в който сега е съсредоточено 60-70% от населението на България, заяви той.

Как може да стане това? Първо чрез финансови дотации, с които да се даде възможност за начален старт, а след това с кредитиране при облекчени условия. Държавата може да предостави земя, която те да използват, ако имат желание. Това е една различна концепция. Държавата да използва наличните активи, за да печели от тях. Това е концепцията на Австрия, в частност на Виена, посочи Паргов.
 
В земеделието това е едно от нещата, които обсъждаме и скоро – догодина ще имаме предложения, които да обявим. Министерство на земеделието и другите институции, ако искат да чуят. В тежки моменти земеделието е бил онзи отрасъл, който е вадел България от блатото. Това го знаем като исторически факт. И сега може да е така, но съчетано с образование и качествено здравеопазване, обобщи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Mexx
преди 4 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може----- https://da.gd/xlbio

Откажи