Паргов с план за развитие на Топлофикация София

Николай Велчев: Трябва да се намали ръководният състав на „Топлофикация София“, а не да се съкращава производствен персонал

Паргов с план за развитие на Топлофикация София | StandartNews.com

Трябва да се намали ръководният състав на „Топлофикация София“, а не да се съкращават производствен персонал и социални придобивки. Проблемите на дружеството са доста сериозни и не са свързани само с технологичното модернизиране, а и с условията на труд в него. Това каза Николай Велчев - член на ИБ на БСП – София с ресор „Синдикални организации“ и заместник-председател на Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в СОС. Той и доскорошният председател на групата на социалистите Калоян Паргов се срещнаха с представители на синдикалните организации в „Топлофикация София“.

По време на срещата стана ясно, че ръководният персонал на централното управление на „Топлофикация София“ през последните 3 години е в силно завишен състав и част от причините са това са и политически.

„Назначени са много хора, които взимат високи заплати за сметка на трудещите се хора, които реално изнасят на гърба си всички проблеми на дружеството. В момента даже има намерения да бъдат съкратени и социални права на работещите“, обясни Велчев и допълни, че техните заплати не са актуализирани с индекса на инфлация за страната.

По думите му предприемането на действия по съкращаване на персонал е най-лесното за всяко едно ръководство, за да компенсира загубите. „Това не е в полза на софиянци и те трябва да го знаят, защото когато стане авария, няма да има кой да извърши необходимите спешни ремонтни дейности“, счита заместник-председателят на Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в СОС.

Той заяви, че от БСП ще продължат да подкрепят справедливите протести на работещите в „“Топлофикация София“.

Социалистите препотвърдиха позициите на групата съветници от „БСП за България“ в СОС, а именно - незабавно стартиране на конкурс за избиране на нови ръководни органи – Надзорен и Управителен съвет, защото договорите на настоящите са изтекли още през декември миналата година. Второ – бързо финализиране на процеса по въвеждане на външен мениджмънт, свързан с консултантския договор с американската компания „Блек енд Вийч“ с оглед финансово и технологично стабилизиране на „Топлофикация София“. Трето – оптимизация на ръководния и административния персонал на дружеството, предвид високо раздутия административен щат, което отнема голям ресурс на дружеството, особено в сегашното му тежко състояние.

„Отново заявихме, че е необходимо, на най-високо равнище в общината, да се разгледа проблема с дълговата криза на „Топлофикация София“, предвид това, че има недостиг на средства за плащане на текущото потребление на газ, а дългът на дружеството расте и към м. април вече е над 1 млрд. лв. Към тях трябва да се прибавят и 220 млн. лв. за парникови и газови емисии, които трябва да бъдат платени. В противен случай следват финансови санкции“, изтъкна Калоян Паргов.

Той припомни, че от БСП имат неизменна позиция в защита на работниците в дружеството.

„Не трябва да се съкращава производствен персонал, защото той е важен, а липсват квалифицирани кадри и дружеството не прави нищо по този въпрос“, заяви Паргов и допълни, че не бива да бъдат орязани социалните добавки, които са в размер на 12 млн. лв. и ежегодно се залагат в Бизнес плана на „Топлофикация София“, както и е необходимо увеличаване на заплатите на работещите в дружеството с инфлационния индекс.

Той заяви, че от БСП искат да поставят публично няколко важни въпроса и очакват отговори.

Трябва да стане ясно каква е ефективността на тези близо 100 юристи, които са назначени в дружеството, по отношение на събираемостта на задълженията в резултат на спечелени дела с клиенти.

„Защо бяха съкратени печелившите проектантски отдели и отдели за присъединяване на нови абонати, а тези дейности са възложени на външни фирми? Това повече или по-малко струва на дружеството и каква е ефективността от това действие на ръководството на „Топлофикация София“?“, попита Паргов.

Според него, във връзка с дължимите 220 млн. лв. за закупуването на парникови и газови квоти, трябва да се направи анализ какво е направено през последните 10 години за намаляването на емисиите, което означава спестяване на средства на дружеството.

„Дружеството има нужда от стратегия за развитие в следващите 30 години – нещо, което липсва в момента. Без значение дали има или няма външен мениджмънт, каквато е волята на принципала – Столичния общински съвет“, категоричен е Калоян Паргов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай