Паргов: Мястото на Русия е ключово за мира на планетата

Уроците на историята трябва да бъдат помнени и поуките от тях повтаряни, заяви лидерът на БСП - София

Паргов: Мястото на Русия е ключово за мира на планетата | StandartNews.com

Мястото на Русия е ключово за мира на планетата. Ето защо е важно съвременните държавни лидери да не забравят и да не подценяват значението и ролята й на европейската и световна политическа сцена. Това каза председателят на БСП – София Калоян Паргов по повод отбелязването на 80-ата годишнина от началото на Великата Отечествена война, което се състоя в Руския културно-информационен център.

„Не бих се наел да правя историческа ретроспекция, нито пък ще правя анализ на събитията от 1941 г. и всичко случило се след това до победата през 1945 г. Но тук е мястото да отбележим един неоспорим исторически факт, а именно, че с Великата Отечествена война настъпи прелом в настъплението на хитлерофашизма в Европа и света“, заяви лидерът на БСП - София.

По думите му не друг, а Съветска Русия е дала своята воля, дух и милиони предани воини, които да се противопоставят на настъплението на фашизма в Европа и по света. „И не само че споряха настъплението, но и го сломиха“, категоричен бе той.

„Всяка година на 9 май отбелязваме един двоен празник - Деня на победата и Деня на Европа. За всеки човек и европеец е ясно, че ако не беше Деня на победата, нямаше как години по-късно да започнем да празнуваме Деня на Европа“, припомни още Паргов.

Той изтъкна, че антифашистката коалиция, начело със Съветския съюз, САЩ и Великобритания е победила, защото участниците в нея, колкото и различни със своите геополитически и идеологически интереси, са проявили разум да обединят силите си по времето на войната, нанасяйки смъртоносен удар на нацистка Германия.

„Това е извод, който трябва да се помни. Особено в днешните бурни геополитически времена на противопоставяне между различните центрове на сила в света“, заяви председателят на софийската организация на БСП.

Той счита, че уроците на историята трябва да бъдат помнени и поуките от тях повтаряни, за да не се случват отново ужасите на войната. „Те трябва да бъдат разказвани на бъдещите поколения, за да можем не само да не загубим историческата истина, но и никога да не се допускат повече ужасите на една подобна война“, добави лидерът на столичните социалисти.

„Преди 80 години Съветският съюз се противопостави с цялата си мощ и сила на настъплението на хитлерофашизма. И победи. И днес мнозинството от българския народ вярва в силата и мощта на съвременна Русия като партньор на славянските държави“, смята Калоян Паргов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай