Паргов: Дълговете на "Топлофикация София" ще достигнат 15 млрд.

Дружеството в момента се намира в технически фалит, каза лидерът на БСП София

Паргов: Дълговете на "Топлофикация София" ще достигнат 15 млрд. | StandartNews.com

„Топлофикация София“ в момента се намира в технически фалит. Ако продължава така, през април дълговете на дружеството ще достигнат рекордните 1,5 милиарда. За това предупреди лидерът на БСП – София и председател на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов.

Той ще направя предложение Председателският съвет на СОС да извика спешно на разговор ръководството на "Топлофикация София".

„Час по-скоро трябва да обсъдим с представителите на Надзорния съвет и Съвета на директорите на дружеството тази дългова спирала, в която се намира то, както и всички проблеми“, счита Паргов.

По думите му нямаше да се стигне до такава тежка ситуация, ако преди 10 години управляващите в Столична община от ГЕРБ бяха проявили желание и бяха предприели действия за решаване на проблемите на „Топлофикация София“. А те са технически и технологични. Затова и наетият американски консултант сега предлага начин на управление на дружеството, който е свързан с изграждането на нови когенерационни мощности. Те ще струват около 400 милиона евро.

„Това е много добър проект, който може да бъде включен в Плана за възстановяване и устойчивост“, убеден е лидерът на БСП – София.

Паргов обясни, че още миналата година е направил такова предложение, след като още от първия доклад на американския консултант стана ясно, че за спасяването на "Топлофикация София" са необходими 800 милиона евро. Половината са за рехабилитация на мрежата. А останалите 400 милиона са за високоефективни когенерации, които да произвеждат в съотношение почти едно към едно електроенергия и топлоенергия.

„Повишеното производство на електроенергия пък ще може дългосрочно в бъдеще да компенсира загуби“, заяви председателят на групата на БСП.

Калоян Паргов изтъкна, че когато е имала възможност, БСП винаги е съдействала за решаване на проблеми с инструменти на националната власт.

„През 2013 - 2014 година по наша инициатива беше създадена работна група с тогавашния министър на икономиката и енергетиката и столичния кмет по проблемите на „Топлофикация София“, припомни той и допълни, че миналата година е инициирал среща със служебния кабинет по същата тема.

„Вече 6-7 години говорим едно и също, а решения няма заради бездействието от страна на Столична община. Крайно време е управляващите в София да се захванат за работа и с бързи действия заедно да намерим най-добрия изход от сегашното изключително тежко положение на „Топлофикация София“, категоричен е Калоян Паргов. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай