Четвъртък,

Падна предложението за още изборни секции в чужбина

От: Редактори -
Падна предложението за още изборни секции в чужбина
A
A
A

Мнозинството в парламента отхвърли предложението на ДПС да се сформират изборни секции извън страната, където има дипломатическо или консулско представителство при наличие на не по-малко от 20 избиратели.

Парламентът разглежда промените в Изборния кодекс на второ четене.

Едно от предложенията на ДПС беше изборни секции да се образуват, ако не по-малко от 40 избиратели са подали заявление, че искат да упражнят правото си на глас, като такива секции за европейските избори да има само в страни от Европейския съюз и да отпадне принципът за уседналост.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ отбеляза: "Гражданите, които имат настоящ адрес към датата на съставяне на избирателните списъци в държава, която не е член на Европейския съюз, ще бъдат заличени от избирателните списъци. На какво основание, колеги? Това е в тотално противоречие с Конституцията на Република България".

Отхвърлено беше и предложението предизборната кампания да се води на роден език с превод на български.

Депутатът Павел Шопов уточни: "Какви са тези приказки за този майчин език? Става въпрос на турски и никакъв друг език. И защо ДПС не си направят предложенията, да сме наясно? Каква е тази лъжа, измама и демагогия".

Йордан Цонев от ДПС остана на мнение, че се нарушава Конституцията: "Съзираме едно псевдопатриотично напомпване на нашето българско самосъзнание и на българската държавност".

Дебатите по промените в Изборния кодекс продължават. ГЕРБ предлагат възстановяване на старите прагове на преференциите – 7 процента от подадените гласове в парламентарни и местни избори и 5 на сто – за европейските. НФСБ настояват за 20-процентен праг на преференцията за местния вот и запазване на останали прагове.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички