Пада ли кабинетът? Дойче веле прочете присъдата

Правителството ще остане на власт

Пада ли кабинетът? Дойче веле прочете присъдата | StandartNews.com

Опозицията като мантра повтаря, че едва ли не всеки момент правителството ще падне, но дали действително е така или това е просто поредната опорка, целяща да се вклини в съзнанието на хората и да създаде усещане за нестабилност и хаос, който неминуемо трябва да воведе до смяна на властта.

Правителството на Кирил Петков няма да падне.

Това пише в свой анализ Веселин Стойнев от Дойче Веле.

Мегапротестът на работодатели и работници от най-различни браншове, планиран за 18 май, се размина. Два дни преди тази дата управляващите развързаха кесията. Обявиха, че фирмите ще бъдат почти изцяло компенсирани при нови повишения на цените на тока и газа. Домакинствата няма да усетят ново увеличение на парното и топлата вода, защото ДДС ще падне с повече от половина. Шофьорите ще си връщат по 25 стотинки на литър гориво. И при пенсиите ще има увеличение от юли. Плюс още други мерки, за които се постигна вътрешнокоалиционен консенсус.

Пари за раздаване има: инфлацията вкарва в бюджета повече средства, както и свръхпечалбите на държавните енергийни фирми. Нека икономистите да анализират дали това раздаване само по себе си е проинфлационно, или обратното - дали без него ще се свият производството и потреблението. Сигурно е, че поне временно то ще успокои общественото недоволство и ще предпази правителството от поредния силен политически трус. Но и ще засили парцелирането му - както отвътре, така и отвън.

Никой няма да спечели, ако правителството падне

От скорошни избори нямат интерес и опозиционните формации. ГЕРБ пак излиза първа, но не по свои заслуги. ДПС няма сметка от още по-многопартиен парламент, с повече националисти и неясни перспективи за балансьор. "Възраждане", която влезе в Народното събрание на крилете на антиваксърството и само половин година по-късно удвои подкрепата си с антиукраинска истерия, тепърва има хоризонт да расте още с антимакедонизъм, защото картата на ветото над Скопие все някога ще излезе от тестето.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай