Отцепникът Местан проси помощ от дипломати

Отцепникът Местан проси помощ от дипломати | StandartNews.com

Лютви Местан е в София. На 4 януари е имал срещи с двама западни дипломати, а днес е разговарял и с други посланици. Това съобщи кметът на Джебел Бахри Юмер. Той е част от кликата на изхвърления от ДПС за национално предателство Лютви Местан. Юмер твърди, че лично е проправил пътя на Местан в ДПС и в политиката.
"Чрез посещенията си в посолства Местан търси подкрепа за готвения от него нов политически проект", коментираха от ДПС. Бившият шеф обаче не е получил рамо за намерението си да прави нова партия, научи "Стандарт" от дипломатически източници.

Очаква се създаването на новата формация да бъде обявено официално на Ивановден. За 7 януари по обяд е насрочена втората пресконференция на Местан сред отстраняването му. Отцетникът е бил при турския посланик Сюлейман Гюкче, за да бъде инструктиран какво да говори пред медиите. Заедно с Местан пред журналистите ще застанат и депутатите, които напуснаха групата на ДПС в знак на вярност към изключения. Това са Хюсеин Хафъзов, Шабанали Дурмуш, Айдоан Али, Мариана Георгиева и Венцислав Каймаканов, които не са членове на ДПС, а са от гражданската квота. Един от тях Шабанали Ахмед Дурмуш, дори е бил поставен лично от Местан на избираемо място по изрично настояване на турския президент Ердоган.
За новия проект намекна самият Местан в Момчилград, ден след като бе изключен от ДПС.

Той направил опит да привлече духовници, кметове и бизнесмени, както и представители на изселнически организации в Турция. И поставил задача на петимата си сподвижници да набират последователи. Но ударил на камък. До този момент обаче нито един член на ДПС не е тръгнал с отцепника.
"През цялото време се срещах с мои избиратели от Бургаско, над 350 човека. Само двама се усъмниха, че това, с което сме се заели, няма да го бъде", заяви пред "Стандарт" Хюсеин Хафъзов. Той е известен само с обидните си изказвания за България и думата "ваканцуване".

В последните дни на 2015 г. Дурмуш пък е бил в Турция и се е срещал с кмета на Голямата бурсенска община Реджеп Алтепе.
Два пъти днес пресконференцията на Местан бе обявявана и отлагана. Първоначално бе съобщено, че ще се състои по обяд в хотел "Дедеман", където ДПС традиционно прави свои събития. Но Местан избяха от нееудобните въпроси и не се появи. След това брифингът бе насрочен за Богоявление, което предизвика лавина от възмущение както сред политиците, така и в социалните мрежи. Накрая стана ясно, че ще се състои в четвъртък в БТА.

Междувременно "Стандарт" научи, че отцепниците повторно са били отрязани от Корман Исмаилов и Касим Дал, въпреки натиска от Анкара двете партии да се съюзят.

"Нито сме ги търсили, нито са ни звънели. Кой е г-н Местан изобщо? Човек без линия в живота", коментира Корман Исмаилов, депутат от Реформаторския блок.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай