Отричане и страх довели до проблемите на ГЕРБ

ДПС не са подписали мотивите на БСП, тъй като имат други аргументи за пленарната зала

Отричане и страх довели до проблемите на ГЕРБ | StandartNews.com

Отричането на реформи и страхът от непопулярни мерки са довели до настоящата ситуация в България, смята заместник-председателката на Народното събрание и депутат от ДПС д-р Нигяр Джафер.

"Популярните мерки костват много повече на имиджа на ГЕРБ. Всяка реформаторска стъпка щеше да нанесе по-малко имиджови щети, отколкото да се живее от криза в криза", препоръча Джафер.

Мантрата, че не трябва да се прави нищо, за да не се разклаща стабилността на властта, доведе до разпад на целия сектор. Не може да не се извършват жизненоважни реформи с аргумента да се осигури спокойствие и да не се нарушава стабилността на това управление, посочи д-р Нигяр Джафер по повод предстоящия вот на недоверие срещу правителството.

Тя посочи, че от ДПС не са подписали мотивите на БСП, тъй като имат други аргументи, които ще изложат в пленарната зала. Като опозиция и политическа сила ясно сме разписали, че екологичните проблеми са акцент на всяка съвременна политическа сила.

По нейни думи през 11-годишното си управление ГЕРБ са имали достатъчно време да променят нещо, ако не са били съгласни с него. Страхът от това как ще се приемат дадени реформаторски стъпки обаче, ги довел до популизъм.

Джафер заяви, че практически имаме правителство на малцинството. Откакто малкият коалиционен партньор, който освен да създава хаос в управлението, не прави нищо друго, се разпадна и "Атака" не е част от управлението, нещата изглеждат драматично, отбеляза тя.

Джафер бе категорична, че от ДПС ще се опитат да бъдат в пленарната зала по време на гласуването. Тя посочи, че е забелязала промяна в позицията на "Воля" - от заявената вероятна подкрепа на вота на недоверие към по-скоро въздържане от подкрепа. Позицията на "Атака" също била колеблива.

Независимо от математическия сбор имаме проблем за това, че нямаме ценностно мнозинство, обобщи ситуацията Джафер.

Според нея именно гласуването на вота на недоверие и на бюджета показват кой е опозиция и кой - не.

Запитана означава ли подкрепата им за вота на недоверие, че ДПС иска да управлява с БСП, Джафер подчерта, че принципът им не бил непременно "стани да седна".

"Искаме страната да се управлява с програма за ускорено догонващо развитие и да има обединение около ясни приоритети. Има сектори, които ще продължават да предизвикват кризи. Подобни вотове трябва да предизвикат дебат", заяви тя и отново изтъкна, че в момента липсва политическа воля за промени заради страх от непопулярни мерки.

Джафер посочи, че ГЕРБ не участват в дискусии нито в парламента, нито в общественото пространство освен ако не е наложително и има опасност улицата да диктува нещата.

Бягството им от този дебат доведе до подобни кризисни ситуации, които ще нанесат щети на имиджа на ГЕРБ, категорична бе тя.

Припомняме, миналата седмица БСП получиха подкрепата на ДПС в парламента, от "Воля" заявиха, че ще обмислят предложението за подкрепа. Разговори с независими депутатите официално не са водени. След това социалистите обявиха, че ще търсят и извънпарламентарна подкрепа за вота си, като получиха такава от АБВ и Движение 21.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай