Отменят комисията за Русия и Турция

Отменят комисията за Русия и Турция | StandartNews.com

ГЕРБ започва от понеделник консултации в парламента за премахването й

Временната парламентарна комисия за разследване на твърдения за намеса на Русия и Турция във вътрешните работи на България ще бъде заличена тази седмица. Това потвърдиха тази вечер пред "Стандарт" високопоставени източници от ГЕРБ.

В последните два дни председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов е възложил на шефа на въпросната временна комисия Валентин Радев да направи консултации със съответните институции, които трябва да вземат отношение по работата й. Цветанов е инициирал разговори за разформироването на комисията и с останалите политически партии в Народното събрание. Председателят на парламента Цецка Цачева и шефът на комисията по външна политика Джема Грозданова също работят по казуса с прекратяването й. "Може би не е необходимо да има такава специализирана комисия, която да бъде формирана в парламента", отбелязал специално Цветанов по време на двудневния форум на ГЕРБ в Сандански. И още: "Може би се подведохме малко повече по медийните публикации, които бяха с определени персонални насочености към партии, формации. Смятам, че би могло да се вземе разумно решение, защото в никакъв случай не трябва да застрашаваме двустранните отношения България - Турция, България - Русия".

Темата за съществуването на временната комисия за Русия и Турция бе засегната специално от премиера Бойко Борисов пред участниите в семинара на ГЕРБ в Сандански.

"Нищо добро няма да произлезе от комисията", отбеляза Борисов. И препоръча на Цветанов и депутатите от ГЕРБ да помислят по казуса. Борисов обърна нарочно внимание на реакциите от страна на двете външни министерства - на Руската федерация и на Турция. "Точно успях да балансирам отношенията и да вървим към подобрение с двете страни и дойде създаването на тази комисия", заяви Борисов. Той припомни, че Руската федерация направи "голям завой по темата с туризма". Руските туроператори се пренасочват в момента да работят у нас, като само за Бургас заявките им са с 67% повече от миналата година. Турция пък не реагира остро за загражденията по границата, които правим, за да се справим с мигрантската вълна.

Както вече стана ясно, София и Москва размениха остри изявления заради комисията. Говорителят на руското Външно министерство Мария Захарова определи създадената комисия като нелепа, а наименованието й - като абсурдно. От турското дипломатическо представителство у нас също определиха създаването й като "инициатива с политически мотиви".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай