Сряда,

Отмениха заповедта на Йовчев за рокади в СДВР

От: Администратор -
Отмениха заповедта на Йовчев за рокади в СДВР
A
A
A

София. Окончателно отмениха заповедта на вътрешния министър Цветлин Йовчев за ротация на служители на четири районни управления в столицата. Това съобщи заместник-вътрешният министър Васил Маринов (на снимката) след неофициална среща с полицейските синдикати.

При привеждането на посочената заповед в действие констатирахме, че е нарушена комуникацията с колегите, което роди тези недоволства, заяви Васил Маринов.

Заповедта е била отменена след разговор по телефона с министър Цветлин Йовчев, призна неговият заместник Маринов.

По повод на днешното изказване на депутата от ГЕРБ Цветан Цветанов, че се работи за унищожаването на МВР Маринов отговори, че Цветанов е прав само по отношение на едно – през последните няколко месеца се работи срещу партизирането на вътрешното ведомство.

Заместник-министър Маринов съобщи, че на днешното заседание на МС са приети промени в Закона за МВР, в които са залегнали 99% от предложенията на синдикатите. Те преимуществено са насочени към подобряване на социалните условия на служителите. Регламентирани са упражняване на нощния и извънреден труд. От 50 на 70 на часа става изплащането на извънредния труд. Гарантира се също така и професионалното развитие, а конкурсното начало ще се прилага само при назначаване на работа. В законопроекта се прави ясно разграничение между политическото и професионалното ръководство на МВР. Министърът няма да се намесва в работата на професионалното ръководство.

Заповедта, която днес беше отменена, бе наложена по един доста конспиративен начин. Същността и беше да се преместят патрулиращите полицаи от един район в друг. Това заяви Галентин Грозев от Синдикалния алианс "Сигурност" към МВР.

Всеки район си има специфика, а колегите трябваше да отидат в друг район, който не познават без зачислени кола и оръжие, добави той. Грозев благодари на ръководството на МВР и за промените в Закона, приети на ниво Министерски съвет. Той се надява, че те ще бъдат гласувани в НС.

Грозев уточни, че на днешното събиране пред Трето РПУ са се събрали не само негови служители, но и от други районни управления. 

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички