Отлагат влизането на България в Шенген

Отлагат влизането на България в Шенген | StandartNews.com

Решението за приемането на България и Румъния в Шенген отново ще се отложи и няма да се обсъжда тази седмица от вътрешните министри на ЕС, съобщи Националното радио, позовавайки се на източници от Европейската комисия.

Правителството ни многократно изразяваше надежда, че на редовното заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 8-и и 9-и октомври ще се гласува решение за частично присъединяване към европейската зона без вътрешни граници. В дневния ред обаче са залегнали проблемите с бежанците и граничния контрол.

Разширяването на Шенгенската зона не е била включено като точка в дневния ред на министрите на вътрешните работи, потвърдиха за БНР представители от Люксембургското ротационно председателство на Съвета.

На едно от последните заседания на ниво посланици в ЕС не е бил постигнат консенсус за това. Сред мотивите са натоварената програма с мерки за охрана на външните граници и справяне с кризата с бежанците, които ще се дискутират в Люксембург в четвъртък и петък.

Очакванията на българското правителство бяха за политическо решение през октомври за поетапно отпадане на въздушните граници на Шенген за българската страна.

Премиерът на Румъния обаче заяви вчера пред парламента в Букурещ, че той също е поискал отлагането. По-късно, цитиран от румънската телевизия, Виктор Понта призова да не се хранят илюзии и дори прогнозира, че Шенгенското членство ще се отлага и през 2016 година:

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай