Откриха паметник на кирилицата в деня на Кирил и Методий

Откриха паметник на кирилицата в деня на Кирил и Методий | StandartNews.com

Президентът Росен Плевнелиев откри първият паметник на кирилицата в Монголия в двора на 118-то училище на столицата Улан Батор.

Още по-радостно е, че монументът се открива днес, тъй като 11 май е денят на светите братя Кирил и Методий, обяви проф. Николай Овчаров, който е от инициативният комитет за издигане на паметника. Професорът подари на училището и икона на равноапостолите, рисувана в криптата на храм-паметник „Александър Невски". Иконата е копие на такава от 16 век.

Президентът бе посрещнат в СОУ-то с химна на науката – „Върви народе възродени". Малко по-късно най-малките деца от гимназията му изпяха монголска песен за буквите, като всеки от малчуганите носеше корона с изписаните букви на кирилица. По-големите деца пък пяха и танцуваха. Чувстваме се в Монголия като у дома си и заради познатото четиво, отбеляза държавният глава.

Именно тук най-ясно си давам сметка и се гордея с факта, че милиони хора по света говорят и четат на езика, създаден от първоапостолите, допълни той. Най-голяма бе радостта на учениците, когато президентът ги покани да се снимат заедно пред паметника на кирилицата, открит по случай 65-та годишнина от дипломатическите отношения между двете държави.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай