От София! Дейвид Камерън даде знак на Путин (ОБЗОР)

България и Обединеното кралство са стратегически партньори и съюзници в НАТО, каза Мария Гариел

От София! Дейвид Камерън даде знак на Путин (ОБЗОР) | StandartNews.com

"Проведохме важни разговори по отношение на Украйна. Путин трябва да види, че е сбъркал и България показва своята солидарност, както Великобритания и много други държави". Това каза министърът на външните работи на Обединеното кралство лорд Дейвид Камерън в София. Днес той бе на официално посещение у нас.

В съвместно изявление с премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел, Камерън припомни, че вече е посещавал България в качеството си на министър-председател.

Той отбеляза, че България е важен партньор на Обединеното кралство и съюзник в НАТО.

Поредица от срещи, интересни емоции и преживявания белязаха визитата на лорд Камерън в България.

Рано сутринта премиерът акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел посрещнаха Камерън в Министерски съвет.

„С Дейвид Камерън, който е човек с огромен опит, с огромен поглед в дълбочина на политическите процеси и на световната сцена, и в Европа, и на Балканския полуостров обсъдихме теми от взаимен интерес, с акцент върху войната в Украйна и проблемите с миграцията“, заяви Денков по време на общия брифинг на тримата.

Премиерът уточни, че акцент на срещата е била и ролята на войната в Украйна и помощта, която трябва да се осигури. „Споделяме мнението, че украинските войски се бият за бъдещето на Европа и това не е национален въпрос, а такъв който ще предопредели историческите събития в Европа и на световната сцена през следващите години и десетилетия“, каза още акад. Денков. 

Премиерът посочи, че разговорите с лорд Камерън са били изключителни полезни и биха могли да има дългосрочни положителни последици по отношение на някои от идеите, които са били обсъдени. 

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел също благодари на британския си колега за конструктивния разговор. Тя потвърди, че България и Обединеното кралство са стратегически партньори и съюзници в НАТО и допълни, че двете държави споделят общи ценности, търсейки заедно решения за глобалните и регионални предизвикателства. Мария Габриел открои също като акцент на срещата продължаването на съвместната подкрепа за Украйна. 

“Помощта е финансова, военна, хуманитарна, дипломатическа и политическа, и ще продължи толкова, колкото е необходимо“, категорична бе вицепремиерът Габриел. Тя отбеляза, че високо ценим сътрудничеството между двете държави чрез вече реализирани съвместни операции, съвместни екипи за разследване в сферата на борбата с нелегалната миграция, киберпрестъпността и трафика на хора, както и подкрепата на Великобритания за членството на страната ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

От своя страна Дейвид Камерън изтъкна, че България е важен съюзник в НАТО и икономически партньор за Великобритания. „Обсъдихме твърдата подкрепа за Украйна, която се бори с незаконната война. Няма нищо по-важно от гледна точка на световната и европейската сигурност. България показва солидарността си, както го прави и Великобритания, в подкрепа на борбата срещу тази  агресия. Разполагаме с икономически, военни и дипломатически възможности. Единственото необходимо сега е политическа воля от  страна на държавите, които подкрепят Украйна", каза още лорд Камерън. 

Външният министър на Обединеното кралство поздрави страната ни за усилията за енергийна диверсификация и отказа от руски газ.

Сигурността на Европа е отговорност пред всички страни на континента и само заедно можем да защитаваме нашия общ дом - около този извод се обединихме с министъра на външните работи на Великобритания Дейвид Камерън, съобщи председателят на ГЕРБ Бойко Борисов в своята лична страница във Фейсбук. 

"Двамата разговаряхме за общите ни възможности за подкрепа на Украйна срещу руската военна агресия", добави председателят на комисията по външна политика в НС.

Като партньори в НАТО България и Великобритания винаги са имали активно сътрудничество в сферата на сигурността. С Камерън разговаряхме и за повишаването на интензитета на двустранните отношения между нашите две страни, написа Борисов.

"Запознах британския външен министър и с приоритетите на евроатлантическото мнозинство в българския парламент за следващите девет месеца след ротацията в правителството. Уверих Камерън, че евроатлантическият фокус на България остава централен приоритет на ГЕРБ", добави председателят на ГЕРБ.

Министърът на финансите Асен Василев и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов запознаха министъра на външните работи на Великобритания с резултати от работата на митническите и граничните служители по предотвратяване на контрабандата на стоки и трафика на мигранти в контекста на сътрудничеството между България и Обединеното кралство.

„Работим изключително добре с колегите във Великобритания. В момента сме пред финализиране на междуправителствено споразумение, с което да осигурим 100% сканиране с рентгенова апаратура на българо-турската граница“, коментира министърът на финансите Асен Василев. Той допълни, че към момента сътрудничеството между двете държави е на високо ниво и носи конкретни положителни резултати в областта на пресичане на нелегалното пренасяне на валута през граница, транспортирането на надуваеми лодки, използвани за целите на нелегална миграция, както и съвместни обучения и обмяна на добри практики между митническите служители и техните британски колеги.

„Борбата с нелегалния трафик чрез малки лодки е сред основните линии на работа на МВР, в частност на ГД „Гранична полиция“ и ГД „Борба с организираната престъпност“. Със съдействието на Агенция „Митници“ намерихме решение, на базата на което имаме възможност да установяваме и задържаме подобен вид плавателни средства, двигатели и оборудване“, заяви министър Калин Стоянов. Той сподели виждането на британските партньори за забележителната съвместна работа – пример за добра практика и ефективност предвид бързината и качеството на споделяната от страна на България информация.

„Трябва да работим заедно по предизвикателствата, които застрашават нашата сигурност и благоденствие, като например борбата с порочния свят на трафикантските групировки и нелегалната миграция - само с колективна решимост тези заплахи могат да бъдат преодолени”, заяви в рамките на визитата си в България министърът на външните работи на Великобритания.

По време на посещението в базата на Специализирания отряд за въздушно наблюдение на Главна дирекция „Гранична полиция“, британският външен министър лорд Дейвид Камерън, посланикът на Великобритания в България Н.Пр. Роб Диксън, министрите Асен Василев и Калин Стоянов, както и директорите на Агенция „Митници“ Павел Тонев и ГД „Гранична полиция“ главен комисар Антон Златанов присъстваха на демонстрация на работата на митнически кучета, включително кучето Адел, което е дарено от Обединеното кралство и е специално обучено от британските партньори да търси и намира забранени вещества и предмети, включително гума, използвана за надуваеми лодки. Делегацията разгледа и част от задържаните лодки, които не отговарят на европейските стандарти, както и двигатели и приспособления за тях, неправомерно пренасяни през границите на страната, за да бъдат използвани в транспортирането на нелегални мигранти през Ламанша.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Митко
преди 2 месеца

Ние сбъркахме, Путин не е сбъркал

Откажи