От кого зависят предсрочните избори? Говори Първан Симеонов

Анализаторът коментира и подписания днес двустранен протокол със Северна Македония

От кого зависят предсрочните избори? Говори Първан Симеонов | StandartNews.com

"Вървим към предсрочни избори, но не категорично. Главен въпрос е кое ще надделее - дали убедеността на ПП, че държавата се нуждае от правителство, а не от избори, които могат да произведат по-сложна картина, или това, че ПП е в моментен подем, а това е удобен трамплин за отиване на избори. Всичко зависи от това дали ПП ще избере държавния или партийния интерес".

Това каза пред БНР Първан Симеонов, социолог от "Галъп" и политически анализатор.

И предупреди, че ако има предсрочни избори и на тях има ниска активност, то тя ще е ниска сред електорати, които не са мотивирани.

"Не съм оптимист, че изборите ще произведат нещо различно. Не съм и песимист, защото съм политолог и знам, че това е политика. Политиката изисква компромиси, а не непримиримост... След едни нови избори може да има патова ситуация между прогресивно-либералния сектор в лицето на ПП и на ДБ, на БСП също, и между по-балкански сектор като ГЕРБ, ДПС. Тогава ще имаме и по-силен Костадин Костадинов. Единственият ключ ще бъде евро-атлантизмът. Войната прави така, че стават възможни мнозинства, в които ГЕРБ и ДПС излизат от изолация. Спира да е важно дали са мафия, а става важно, че се кълнат във вярност на Запада".

В предаването "Неделя 150" анализаторът допълни коментар във връзка с подписания днес двустранен протокол със Северна Македония:

ВИЖ ОЩЕ: Какво каза Генчовска за македонския език

"България трябва да контролира изпълнението на всеки един етап и трябва да внимава за новата история. Затова е важно какви политици ще управляват България - дали ще са политици с характер, или такива, които дават всичко възможно, за да се харесат на западняците. Българският интерес е синхронен с колективния западен интерес".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай