Орешарски в Атон за Гергьовден

Орешарски в Атон за Гергьовден | StandartNews.com

Премиерът носи на ръце иконата на светеца

Премиерът Пламен Орешарски и няколко министри ще бъдат на посещение в Атон за храмовия празник на българския манастир в Света гора "Св. Великомъченик Георги-Зограф", научи "Стандарт".

Делегацията на министър-председателя ще отпътува за светата обител на 5 май. Именно там след залез ще се състои вечерня, следвана от трапеза и бдение до сутринта. На 6 май пък ще бъде изнесена Аравийската икона на св. Георги от съборния храм на манастира и ще се прави литийно шествие с нея до параклиса. Освен монасите на този празник поклонниците също могат да носят иконата и според преданието, ако от все сърце се помолят за добро за тях самите или за други хора, то св. Георги ще им помогне. Най-вероятно и Орешарски ще носи иконата по време на литийното шествие. Според поверието свети Георги е казал, че който носи по време на литията иконата с вяра и молитва, той самият лично ще му помага.

Културният министър Петър Стоянович пък ще бъде на частно посещение в Атон преди празника и се очаква да остане за визитата на премиера. Ловчанският митрополит ще служи литургията на храмовия празник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай