Орешарски с благодарности към Алмуния за подкрепата

Орешарски с благодарности към Алмуния за подкрепата | StandartNews.com

София. Премиерът Пламен Орешарски  изказа своите благодарности към зам.-председателя на ЕК и европейски комисар по конкуренцията Хоакин Алмуния за подкрепата и кооперативния стил на работа с българското правителство по отношение на одобрението на държавна помощ от 3,3 млрд. лева за банковата система у нас.

В телефонен разговор премиерът Орешарски запозна еврокомисар Алмуния с фактическата обстановка и преодоляването на създалото се напрежение в последните дни в следствие на атаката срещу някои български банки, съобщиха от правителствената информационна служба.

Вчера сутринта Европейската комисия одобри схема за предоставяне на ликвидност на българските банки на стойност 3.3 млрд. лева. Механизмът ще предостави нужна и пропорционална ликвидност в контекста на външни за системата, небанкови обстоятелства.

Искането на българските власти за одобрение за схемата бе отправено към ЕК на 29 юни. Целта е да се отговори на спекулативните атаки, случили се през миналата седмица. ЕК оцени предложението и прецени, че то е съвместимо с правилата на Единния пазар на ЕС. /БГНЕС

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай