Петък,

Орешарски пуска евтини плажове

От: Failed to load user -
2980
Орешарски пуска евтини плажове
A
A
A

София. Кметовете да станат стопани на плажовете по морето, предвижда планът "Орешарски". Така те ще получат повече власт, но и отговорности. Това обявиха експерти, запознати в детайли с управленския план на номинирания за премиер на програмния кабинет Пламен Орешарски пред "Стандарт".

Идеята е коментирана по време на предизборните срещи с червените кандидат-депутати. Тя ще се реализира, като се направят общински туристически предприятия. Градоначалниците ще трябва да охраняват пясъка, да се грижат за чистотата, но ще могат да прибират наемите от плажните барове. Както и да предлагат сянка и шезлонг, но на ниски цени. Целта е да се развият публично-частни партньорства, а общините да печелят от природните дадености на региона си. Без да има прехвърляне на собственост от държавата към кметовете, но с възможност общинската хазна да се пълни от подобни дейности и същевременно да се създават работни места.

Ключов момент в плана "Орешарски" е децентрализацията и спешни икономически мерки за най-слабо развитите региони. Кметовете няма да се делят на малки и големи, а средствата за и от областните центрове ще слизат задължително до периферните общини в съответния район. По този начин и по-малките кметове ще разполагат с бюджет и възможност да развиват публично-частни инвестиции. Според отлично запознати самият Орешарски ще забрани на кметовете недостигът на бюджетите им от данъци да се компенсира с глоби и санкции, но ще предложи "икономическа логистика за общините".


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички