Орешарски пуска евтини плажове

Дава ги на кметовете, наемите отиват в общините

Орешарски пуска евтини плажове | StandartNews.com

София. Кметовете да станат стопани на плажовете по морето, предвижда планът "Орешарски". Така те ще получат повече власт, но и отговорности. Това обявиха експерти, запознати в детайли с управленския план на номинирания за премиер на програмния кабинет Пламен Орешарски пред "Стандарт".

Идеята е коментирана по време на предизборните срещи с червените кандидат-депутати. Тя ще се реализира, като се направят общински туристически предприятия. Градоначалниците ще трябва да охраняват пясъка, да се грижат за чистотата, но ще могат да прибират наемите от плажните барове. Както и да предлагат сянка и шезлонг, но на ниски цени. Целта е да се развият публично-частни партньорства, а общините да печелят от природните дадености на региона си. Без да има прехвърляне на собственост от държавата към кметовете, но с възможност общинската хазна да се пълни от подобни дейности и същевременно да се създават работни места.

Ключов момент в плана "Орешарски" е децентрализацията и спешни икономически мерки за най-слабо развитите региони. Кметовете няма да се делят на малки и големи, а средствата за и от областните центрове ще слизат задължително до периферните общини в съответния район. По този начин и по-малките кметове ще разполагат с бюджет и възможност да развиват публично-частни инвестиции. Според отлично запознати самият Орешарски ще забрани на кметовете недостигът на бюджетите им от данъци да се компенсира с глоби и санкции, но ще предложи "икономическа логистика за общините".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай