Орешарски: Няма власт, която всички да харесват

Орешарски: Няма власт, която всички да харесват | StandartNews.com

София. Няма такава власт, която да се харесва на всички. Това коментира министър-председателят Пламен Орешарски по повод на протестите срещу оглавеното от него правителство в гостуването си в "Панорама" по БНТ.

"Искаме да водим по-социална политика и да насърчаваме предприемачеството. Няма други мерки за успех", смята Орешарски. "Няма балансирано общество, което е бедно и в него разслоението е много голямо", каза премиерът в защита на социалните мерки, които правителството въвежда.

Като основни моменти в работата на правителството Орешарски изтъкна насърчаване на предприемачеството, излизане от рецесията и по-висока социална отговорност, защото немалка част от българските домакинства са на ръба, дори под него. „Това ще е задачата ни – и относно проектобюджета, който се подготвя, като важен параметър е и запазването на финансовата стабилност", каза премиерът.

Той добави, че в хода на подготовката за проектобюджета за следващата година, който е първият бюджет на този кабинет, ще се направят по-сериозни реформи в сектора на админстрацията, здравеопазването и образованието. "Ще се направи опит, в тясно сътрудничество, в съдебната система да се подобри значително ситуацията на този сектор, в който сме обект на критики от външните партньори", заяви премиерът.

"Коланът ни ще остане къс още дълго време и щеше да окъсее още, ако гласуваната от правителството на ГЕРБ пенсионна реформа не беше замразена", отговори Орешарски на въпрос защо кабинетът смята да не приложи гласуваното вече решение от предишното Народно събрание от 1 януари да започне увеличаване на пенсионната възраст с по четири месеца на година. Той обясни, че това решение се наложило и заради високата безработица, особено сред младите хора. "При такова ниво на младежка безработица временното спиране на покачването на възрастта за пенсиониране е по-скоро благоразумна мярка", смята министър-председателят.

По въпроса за военната криза в Сирия Орешарски каза, че е оптимист, че поне по отношение на Сирия политиците у нас имат единна позиция. Той се надява бурята, която е надвиснала, да бъде в чаша вода.

"България в момента има най-експертния кабинет за целия преход", обяви министър-председателят в ефира на БНТ. Той заяви, че от всичките 18 министри, в които включва и себе си, има само четирима членове на партия, които преди всичко са експерти в конкретната област.

Орешарски заяви, че сам носи отговорността за всички назначения, включително и за областните управители. За областните управители конкретно той посочи, че е търсил предложения и от двете партии, включени в управлението. За пореден път днес премиерът отказа да отговори на въпроса кой е предложил кандидатурата за шеф на ДАНС, която възпламени антиправителствените протести преди точно 3 месеца. Протест имаше и под прозорците на телевизията по време на гостуването на Пламен Орешарски, а недоволните блокираха пътя на служебния автомобил, който го докара. Премиерът влезе в сградата през полицейски кордон и я напусна през служебния вход.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай