Орешарски: Необходимо е умерено покачване на заплатите

Орешарски: Необходимо е умерено покачване на заплатите | StandartNews.com

София. "Равнището на работните заплати в България е сред най-ниските в ЕС и това обяснява най-динамичните темпове на покачването им. Сходна е ситуацията, ако я погледнем като относителен дял в добавената стойност". Това обясни премиерът Пламен Орешарски на  конференция за заплащането на труда у нас.

По думите му е необходима политика на умерено покачване на работните заплати.

Той припомни, че от началото на тази година минималната заплата е била повишена и че правителството ще продължи тази политика в рамките на управленската програма като целта е тя да стане 450 лв. до края на мандата.

Премиерът подчерта, че България не е член на еврозоната, но от 16 години валутата ни е фиксирана към еврото и това ни поставя в условията на бедните страни, които са приети в еврозоната.

Според него по-агресивната политика по доходите би могла да въздейства на дефлацията, но би заплашила и конкурентоспособността, а равнището на заплащането в България зависи и от заплащането в съседни страни, както и в държави с подобно икономическо развитие като нашето.

"Работните заплати са фактор за икономическото развитие и заплащането на труда има отношение към него", каза още Орешарски като подчерта, че като елемент на доходите определя вътрешното потребление и колкото по-затворена е икономическата система, толкова по-силна е тази зависимост.

Според премиера развитието на глобалната криза е дало примери как страни, които са допуснали бърз ръст на работните заплати, губят по отношение на икономиката.

"При равни други условия, работната заплата оказва влияние и върху инфлацията, което обезценява валутата", допълни Орешарски и поясни, че може да се счита, че е доказана връзката между заплащането и заетостта. Орешарски подчерта, че върху заплащането на труда оказва влияние и данъчната тежест.

Орешарски подчерта, че ниското подоходно облагане частично смекчава голямата разлика със заплащането в страните от ЕС.

КНСБ: Ниските доходи заплашват социалния мир

Неравенството и ниските доходи заплашват социалния мир, заяви от своя страна президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той смята, че това е глобален проблем и за да се разреши, трябва да има реална икономическа среда с минимални стандарти за труд и социален живот.

Според Димитров 1,6 млн. души в България не пресмятат своите доходи в лаптопи и техника, а в хляб, мляко и лекарства. "Пазарът днес ни разделя и има голямо разминаване между доходите на богатите и тези хората на ръба на социалните възможности", подчерта синдикалният лидер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай