Орешарски: Можем да дадем условен старт на "Южен поток"

Орешарски: Можем да дадем условен старт на "Южен поток" | StandartNews.com

София. „Можем да дадем условен старт на проекта „Южен поток". Това заяви премиерът Пламен Орешарски след срещата в Министерски съвет с председателя на Управителния съвет на „Газпром" Алексей Милер. Тя продължи повече от 4 часа.

„Сутринта си мислехме, че сме уговорили почти всичко, но винаги изникват детайли, който трябва да се доуточнят. В съвсем добронамерен стил двете страни продължиха по-дълго разговорите от очакваното. Важното е краят да е добър Струва ми се че днес можем да дадем условен старт на един изключително важен за руската страна, за България и за Европа проект – Южен поток. Специално за нашата страна това е вероятно най-големият проект на нашата територия. Гледаме на този проект като изключително важен", каза премиерът пред журналистите.

„Ще продължим да съдействаме за реализацията на този проект. Когато кабинетът встъпи в длъжност, коментирахме закъсненията на проекта до този момент. Успяхме в значителна степен да се включим в първоначалния график на проекта, който беше няколко пъти коригиран в миналото. Бяха доуточнени основните параметри на финансовия модел. Аз оставам удовлетворен, че българската страна няма да инвестира нито лев в този проект, а в същото време параметрите са направени така, че са изгодни за нашата страна. Вярвам, че са изгодни и за руската страна. Когато се преговаря дълго време, и двете страни трябва да са доволни",каза още Орешарски по повод символичното стартиране на „Южен поток".

„Този проект създава предпоставки за по-евтин газ на българските производители. Това ще подобри тяхната конкурентоспособност. Текстове които гарантират, че проектът ще се осъществява с всички регулации, които съществуват към този момент. Вярвам, че и в бъдеще ще запазим този добронамерен тон, за да не изоставаме. Предстои много работа", каза още Орешарски след срещатс с Милер.

От своя страна Алексей Милер заяви: "Южен поток" е най-важният елемент от енергийната сигурност на цяла Европа. Доставките на газ отиват директно в България, в Европейския съюз". Той допълни, че доставките на газ по "Южен поток" ще намалят цената на „синьото гориво" за България, защото то се доставя директно в България, добави Милер.

Първата доставка на газ по "Южен поток" ще бъде през декември 2015, каза още Милер.

Стандарт Нюз припомня, че на видео конферентна връзка в МС бе показано започването на строителството на проекта „Южен поток".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай