Опозицията скочи на данък "лихва"

Депутатите приеха спорния налог на първо четене

Опозицията скочи на данък "лихва"  | StandartNews.com

София. Опозицията очаквано скочи срещу данък "лихва" при обсъждането на промените в закона за данъците в Парламента днес. Депуттаите приеха спорния налог на първо четене с 86 гласа "за" , 29 – "против" и двама въздържал се.

Данъкът от 10% върху спестяванията се въвежда от правителството, за да се съберта 140 млн. лв. за увеличението на пенсиите от догодина. Според управляващите данъкът ще удари богатите, а не бедните българи. От ДПС обаче са на друго мнение.

Според Йордан Цонев от ДПС тази промяна няма да е добра нито за хората, нито за биснеса и няма да свърши своята фискална роля.

"Въпросните 140 млн. лв. ще бъдат взети от българските граждани, но те няма да влязат в бюджета. Част от тях ще отидат в такси за нови услуги на банките и ще бъде ощетен българският гражданин”, обясни Цонев.

Критика идеята на управляващите срещна и сред СДС. „Защо се намалява данъкът върху он-лайн хазарта, а се въвежда данък върху лихвите от влоговете”, попита Мартин Димитров.Повод за думите му станаха намереништа на управляващите да намалят ставката за он-лайн хазарта. По този начин те се надяват фирмите, които се занимават с тази дейност, да се регистрират в България и да плащат тук данъци. В момента те са изнесли дейността си в Англия.

„В програмата на ГЕРБ беше написано, че няма да въвеждате нови данъци”, скочи и депутатът от „Атака” Павел Шопов. Според него въвеждането на налога е данъчно мародерство.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев пък предложи всеки депутат при изказванията си в този дебат да декларира дали има влог над 10 000 лв. Цонев обаче контрира, че всички депутати попълват декларации пред Сметната палата, в които са включени и влоговете им.

„Нямам никакво намерение да декларирам публично нещо, което вече съм декларирал, но, когато на майка ми, която има 5000 лв. влог, й вземат 20 лева, тя ще скърби”, каза Цонев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай