Петък,

Голяма закана към българите в СР Македония. Защо

От: Редактор -
1721
Голяма закана към българите в СР Македония. Защо
A
A
A

Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ няма да гласуват за включването на българите в македонската конституция „без предварителни писмени гаранции за защита на македонския език, на македонската история", заяви председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ в Република Северна Македония Християн Мицкоски, цитиран от македонските медии, предаде БТА.

„Абсолютно наясно съм, че /премиерът Димитър/ Ковачевски е готов да подпише всичко, но изчаква да види дали Петков ще успее да го прокара в България. Но за промени в Конституцията в парламента е необходимо мнозинство от две трети, ВМРО-ДПМНЕ няма да допусне това“, заяви Християн Мицкоски.

Според него през първите 100 дни правителството на Ковачевски е хвърлило страната в още по-дълбока криза. Опозиционният лидер покани премиера Ковачевски на среща, на която да договорят дата за предсрочни парламентарни избори, които според него са единственият изход от кризата. Мицкоски постави и срок до 10 май Ковачевски да приеме поканата, уточнявайки, че ако това се случи, планира да предложи четири екипа от ВМРО-ДПМНЕ, които безвъзмездно, до деня на изборите да работят с правителството в областта на икономиката, външната политика, здравеопазването и образованието.

„Ако отхвърли това предложение за среща за намиране на изход от националната катастрофа, в която живее (Република Северна) Македония, ВМРО- ДПМНЕ ще предприеме сериозни и не практикувани никога досега стъпки“, заяви Мицкоски.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички