Олигархията и нейното лице назаем

"Просто Киро" повтаря доста сръчно опорките на своя ментор Иво Прокопиев

Олигархията и нейното лице назаем | StandartNews.com
  • "Просто Киро" повтаря доста сръчно опорките на своя ментор Иво Прокопиев

Гледахте ли последното интервю на премиера Кирил Петков пред bTV? Вярно, че Просто Киро започна все повече да прилича на младия Бойко Борисов и вече хората ги е страх да надзърнат и в гардероба, да не би Шугърфейс да изскочи и от там. Но е полезно да се гледа.

Всъщност, ако задълбочим ретроспекцията, бихме могли съвсем спокойно да кажем, че подобно на първите години на ГЕРБ на власт, Петков видимо е в мрежата на същия олигархичен кръг, който диктуваше преди над 10 години в ухото на тогавашния премиер.

Тогава задкулисието шептеше имена на министри и държавни политики, а днес (за по-сигурно) е взело на ръчно управление Петков. Който като вентрилоквистка кукла повтаря опорките на олигарха Иво Прокопиев. Дори за по-сигурно менторът ги избълва по обед в едно интервю, а Просто Киро ги преповтаря вечер в друго.

„Бой по ДПС и Делян Пеевски“, нарежда по пладне разградският бос, който бе уличен от авторитетното брюкселско издание „Ню Юръп“ като „сляпото петно“ в българския медиен пейзаж. И Петков започва да нарежда: „ДПС изглеждат изнервени, Делян Пеевски вика от първия ред на Народното събрание“.

А сега малко фактология – знаем, че не е сред любимите прийоми на задкулисието на кръга „Капитал“, но само тя може да внесе малко ред в този хаос от опорки, който наблюдаваме в последните седмици.

Кирил Петков, който днес така самоотвержено реди мантрите „няма ваши, няма наши“ е отколешен проект на Иво Прокопиев. Той дори е сред основателите на предишното полическо прокси на олигарха - „Да, България“. Но щом се видя, че трудно някой може да лустроса достатъчно образа на мимикриращия бивш правосъден министър Христо Иванов, за да влезе партията във властта, „Просто Киро“ си би камшика и се спотаи в сенките. За да изчака по-добри времена.

След поредица от неуспешни опити за сформиране на кабинет и 3 парламентарни избора през 2021 г., с 9% от вота на гласоподавателите у нас, Петков и верния му брат Асен Василев успяха да сглобят така лелеяния кабинет. Че дори да набута в него и наританото от избирателите, но все пак добрало се до НС предно прокси на Прокопиев „Демократична България“.

И щом се намърдаха във властта, „Продължаваме промяната“ закономерно зашумя под диригентската палка на Прокопиев. При това по жизненоважни теми за българското общество. Като например кой да е гуверньор на пазителя на лева БНБ.

Още от първия кабинет „Борисов“ мечта на „сляпото петно“ е да набута на високия пост своя човек Илиян Михов. А както пее друг виден депутат от „промяната“ - „имам човек и тук, и там“ е стара максима на задкулисието у нас. И вече не е достатъчно да имаш човек в НАП, който да ти чисти регистрите, или човек в ББР, който да ти помага с добри кредити, важно е да имаш човек и в БНБ. А най-добре ще е ако този човек застане начело на държавния трезор. Нищо че кандидатурата му е известна с това, че искаше да развърже лева от еврото и да остави българската валута на плаващ курс.

Какво по-хубаво от това да удавиш страната с инфлация, така че да изтъркаш някой друг дълг? Особено, ако приятелят ти олигарх, завършил курс при теб в Сингапур, е потънал в дългове?

Все пак в мътни (банкови) води се лови най-много риба. Това последното най-добре може да го каже друг, сближил се с  Прокопиев по-късно – банкерът-беглец Цветан Василев, който си налови няколко милиарда от КТБ и вече седма година се спотайва от БГ правосъдието в тих лукс в Белград. Но да се върнем на двете интервюта на Прокопиев и проксито му Петков – първото в БНР, второто в bTV, във вчерашния ден. И по-специално на опорката им за ДПС.

Първо олигархът, а след това и Петков заявиха, че движението било изнервено. Ама не стана ясно защо. А отговорът е прост – защото ДПС отказва да мълчи. И не просто отказва да мълчи, а сочи с пръст недъзите на поредното куклено шоу, инсталирано от каолиновия бос по върховете на държавата.

Като например да посочва поредните готвенитайно кадрувания, прошушнати в ушите на управляващите от ментора им.

Така, името на Илиян Михов като готвена номинация за гуверньор на БНБ съобщи пръв не премиерът, финансовият министър или шефът на ПГ на ПП в парламента, където трябва да се гласува кандидатурата, а депутатът от ДПС Йордан Цонев. И попита този човек ли се гласят каолиновите човечета да сложат начело на държавния трезор.

А думите му накараха олигархията и прокситата й да танцуват. И да се оправдават, в опит хем да не отрече името, хем да не си признае, че са спипани по бели гащи.

А ето и още малко фактология: На последния парламентарен контрол Петков си послужи със стар трик, за да избяга от неудобните въпроси на ДПС защо в списъка с 19 имена на най-корумпираните у нас не присъства и това на Иво Прокопиев. Не че Гугъл не е залят с разследвания за безчинствата на „сляпото петно“. Просто някой удобно е пропуснал да ги види. Затова „Просто Киро“, притиснат до стената, направи велик маньовър – обърна реплика на Йордан Цонев. От трибуната на НС депутатът припомни на премиера стар техен разговор на четири очи, в който Петков е заявил: „Не ни закачайте за Кръга „Капитал“, ние нямаме нищо общо с тях“.

За да избяга от истината обаче, „Просто Киро“ прибягна до дислектичен номер и заяви, че изречението „Не закачайте Кръга „Капитал“ било лъжа. Така е. Лъжа е. Защото не е вярното изречение. Верно липсват само две думички от оригинала, но историята е показала, че в българския език и една сгрешена запетайка може да се превърне в смъртна присъда. Какво остава за две удобно изпуснати думи? А от всичко изброено до тук става ясно едно – изнервени у нас има. И това е видно на всички. Видимо Прокопиевите човечета по върховете на държавата и в сенчестите кръгове на олигархията се тресат от тревога. Че аферите им вече излизат наяве.

И колкото и опорки да спуска каолиновия бос, които неговото лице назаем Кирил Петков да преповтаря до откат, истината ще излезе наяве.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай