Оланд благодари на министър-председателя Борисов

Оланд благодари на министър-председателя Борисов  | StandartNews.com

Министър-председателят Бойко Борисов получи благодарствено писмо от президента на Френската република Франсоа Оланд по повод изразената от него подкрепа след терористичните атаки, които засегнаха Франция в началото на месец януари, информират от пресцентъра на Министерски съвет.

„Благодаря Ви за посланието на съпричастност, солидарност и братство, което наскоро ми отправихте, в момент когато Франция беше улучена в сърцето от потресаващ акт на агресия", пише г-н Оланд в писмото си до премиера Борисов. Френският президент отбелязва, че чрез този отблъскващ акт бяха засегнати държавността и демокрацията. „Демокрацията – това е свобода на словото, свобода на мисълта, свобода на творчеството, това е също плурализъм и разнообразие", изтъква Оланд и добавя: „Франция няма да отстъпи пред мракобесието и аз ще продължа да нося от нейно име, както на родна, така и на международна сцена, нашите основни ценности като свобода, толерантност, справедливост и мир".

Своята благодарност към премиера Бойко Борисов изразява в писмо и френският министър-председател Манюел Валс. „Останах трогнат от засвидетелстваната от Вас солидарност и съпричастност след атентатите, поразили Франция на 7 и 9 януари", пише в писмото си до министър-председателя Борисов г-н Валс.

Френският премиер отбелязва, че „тези отвратителни престъпления са безпрецедентно предизвикателство към самите устои на Френската република и всеобщия характер на правата на човека". „Ние не приемаме това и Франция остава изправена срещу заплахата", подчертава Валс. Той заявява своята убеденост, че при трагичните обстоятелства народите следва да останат обединени, за да се преборят с тероризма. Френският министър-председател отбелязва организираните множество митинги в памет на жертвите, във Франция, както и в целия свят. По думите му те са свидетелство за единството и солидарността на международната общественост в изпитанието.

„Благодаря Ви за изразената от Вас подкрепа: само заедно ще можем да отблъснем заплахите, опитващи се да накърнят свободата ни", пише още Валс в писмото си до министър-председателя Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай