Сряда,

Огромното напрежение у нас. Прогноза на световните медии

От: Редактор -
6122
Огромното напрежение у нас. Прогноза на световните медии
A
A
A

Политическите сътресения в България привличат вниманието на международните медии. Дали ветото за Северна Македония няма да събори правителството на реформатора Кирил Петков? Ето цитати, събрани от DW:

Агенция Франс Прес пише, че внесеният от ГЕРБ вот на недоверие срещу правителството може да се окаже първият успешен в демократичната история на страната. Агенцията съобщава, че Слави Трифонов е решил да изтегли своите министри от коалиционното правителство поради разногласия, свързани с бюджета и с отношението към съседна Северна Македония.

А големият всекидневник "Зюддойче Цайтунг" публикува статия от Катрин Калвайт, в чието подзаглавие четем: "България спори за еврочленството на Северна Македония. Дали това ще събори правителството?"

"Борисов, който слезе от власт и беше сменен от четворна коалиция под ръководството на реформатора Кирил Петков, гледаше най-вече да събере вътрешнополитически точки. Но културната автономност на Северна Македония си остана и след него спорна тема, с която чудесно можеше да се води пропагандна политика. Тя е прицелена към националистическия сегмент от обществото и към клиентелата на две от партиите в коалицията: симпатизиращите на Русия социалисти и ИТН на популиста и шоумен Слави Трифонов."

Германската журналистка припомня, че навярно под западен натиск Петков е споменал възможността да се вдигне ветото, а политиката към Северна Македония да бъде гласувана в парламента. "По този къде елегантен, къде не толкова елегантен начин Петков доброволно се отказа от правото си да начертае посоката, но дори само намекът, че позицията към Скопие може да бъде смекчена, се оказа достатъчен: Трифонов начаса заговори за "предателство спрямо националните интереси", а шефката на социалистите Нинова внесе остро възражение. (...) Очевидно, колкото и Петков да лавира, смяната на позицията относно ветото върху преговорите на ЕС със Северна Македония създава голям политически риск," коментира германският вестник.

По същата тема Франс Прес припомня: "Министър-председателят Петков напоследък води политика на сближаване със Северна Македония и се срещна с тамошния правителствен ръководител. Тази среща породи в Северна Македония надеждите, че София може да прекрати съпротивата си срещу желанието на Скопие за еврочленство. Но в България евентуалното приемане на съседната страна в ЕС е изключително оспорван въпрос".

А в края на цитираната статия в "Зюддойче Цайтунг" Катрин Калвайт пише: "Населението е раздвоено по въпроса колко силна подкрепа трябва да се дава на Украйна, която премиерът Петков еднозначно посочва като жертва на руска агресия.

 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички