Огромната драма във Франция. Политолог каза какво ни чака

Ще има силен ефект върху бъдещето на Европа

Огромната драма във Франция. Политолог каза какво ни чака | StandartNews.com

"Френският вот е проекция на един общоевропейски своеобразен вот, защото Европа е много силно разделена днес. Тя е разделена между два модела на бъдещето - ясен интеграционен модел, свързан с идеалната цел ЕС да се превърне във федерален субект, а от друга страна - другият модел, който е съюз на национални държави, отечества.

Тези два модела, които ги има във всяка страна от ЕС в различни съотношения, се видяха по ясен начин във Франция - с отиването на балотаж на Еманюел Макрон и Марин льо Пен".

Този коментар направи пред БНР проф. Здравко Попов, президент на Института за публична политика и бивш посланик на България в Прага.

Според него през бъдещето на Франция можем да тълкуваме бъдещето на Европа:

"Амбициите на двамата съперници за президент на Франция са да покажат, че от бъдещето на страната им зависи до голяма степен и начинът, по който ще съществува Европа".

По думите на проф. Здравко Попов победата на Макрон, която прогнозират повечето анализатори, ще бъде прецедент с това, че в последните десетилетия френски президент не е повтарял мандата си.

"От Еманюел Макрон се очаква това, което той от години говори за бъдещето на Европа. И особено неговата голяма идея за т.нар. европейски суверенитет. ... Ще видим опит за настояване за реформи в институциите на ЕС, които се движат към все по-дълбока интеграция, незабравяйки водачеството на Франция в този проект".

Дипломатът смята, че може да се говори за променена политика на Националния сбор на Марин льо Пен:

"Допускам, че тя е разбрала необходимостта и силата на нейния модел като лидерстващ в ЕС. Т.е. необходимостта да си член на ЕС и в същото време да си защитиш модела, че ЕС трябва да е съюз на суверенни държави. Следователно ролята на Франция за защита на този модел би била много по-важна, ако тя си е член на Европейския съюз и се опита да го проведе, отколкото да излезе от ЕС и с това да каже, че в някакъв смисъл не иска да бъде лидер в Съюза". 

Прогнозата на проф. Попов в хипотеза, при която Льо Пен спечели балотажа, е да бъде направен опит да се преформатира ЕС, а не Франция да го напусне:

"Сигурно няма да излязат и от НАТО, но Париж ще се опита да въздейства върху колективната сигурност и отбрана, с по-голяма доминация на Франция и на европейските държави, отколкото на САЩ. ... Льо Пен да си защити модела, без да излиза нито от ЕС, нито от НАТО".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай