Понеделник,

Огромната драма във Франция. Политолог каза какво ни чака

От: Редактор -
38399
Огромната драма във Франция. Политолог каза какво ни чака
A
A
A

"Френският вот е проекция на един общоевропейски своеобразен вот, защото Европа е много силно разделена днес. Тя е разделена между два модела на бъдещето - ясен интеграционен модел, свързан с идеалната цел ЕС да се превърне във федерален субект, а от друга страна - другият модел, който е съюз на национални държави, отечества.

Тези два модела, които ги има във всяка страна от ЕС в различни съотношения, се видяха по ясен начин във Франция - с отиването на балотаж на Еманюел Макрон и Марин льо Пен".

Този коментар направи пред БНР проф. Здравко Попов, президент на Института за публична политика и бивш посланик на България в Прага.

Според него през бъдещето на Франция можем да тълкуваме бъдещето на Европа:

"Амбициите на двамата съперници за президент на Франция са да покажат, че от бъдещето на страната им зависи до голяма степен и начинът, по който ще съществува Европа".

По думите на проф. Здравко Попов победата на Макрон, която прогнозират повечето анализатори, ще бъде прецедент с това, че в последните десетилетия френски президент не е повтарял мандата си.

"От Еманюел Макрон се очаква това, което той от години говори за бъдещето на Европа. И особено неговата голяма идея за т.нар. европейски суверенитет. ... Ще видим опит за настояване за реформи в институциите на ЕС, които се движат към все по-дълбока интеграция, незабравяйки водачеството на Франция в този проект".

Дипломатът смята, че може да се говори за променена политика на Националния сбор на Марин льо Пен:

"Допускам, че тя е разбрала необходимостта и силата на нейния модел като лидерстващ в ЕС. Т.е. необходимостта да си член на ЕС и в същото време да си защитиш модела, че ЕС трябва да е съюз на суверенни държави. Следователно ролята на Франция за защита на този модел би била много по-важна, ако тя си е член на Европейския съюз и се опита да го проведе, отколкото да излезе от ЕС и с това да каже, че в някакъв смисъл не иска да бъде лидер в Съюза". 

Прогнозата на проф. Попов в хипотеза, при която Льо Пен спечели балотажа, е да бъде направен опит да се преформатира ЕС, а не Франция да го напусне:

"Сигурно няма да излязат и от НАТО, но Париж ще се опита да въздейства върху колективната сигурност и отбрана, с по-голяма доминация на Франция и на европейските държави, отколкото на САЩ. ... Льо Пен да си защити модела, без да излиза нито от ЕС, нито от НАТО".


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички