Обрат в подкрепата за Кунева

Обрат в подкрепата за Кунева | StandartNews.com

Статията се обновява

Изборът на Меглена Кунева за образователен министър виси на косъм. Това стана ясно след срещата на вицепремиера с депутати от четирите парламентарни групи, които подкрепят правителството - ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ. На срещата, която се проведе в зала "Изток" на Народното събрание Меглена Кунева е представила своята концепция, а всеки от парламентарните групи е казал как ще гласува при утрешното (сряда) внасяне на кандидатурата й.

"Като всеки консерватор и Тачър е патриот и е известна с желанието си държавата да се развива през образованието", смята Кунева. На въпрос дали ще прави чиства в МОН, Кунева отбелязала, ще направи преглед - който си върши работата, има място в екипа.

Очаквано групата на депутатите на РБ е разделена - представителите на ДСБ и така наречената гражданска квота са категорично против нейната номинация и ще гласуват "въздържал се". Изненадата дойде от АБВ и ПФ. Депутатът и говорител на АБВ Мариана Тодорова е обявила, че хората на Първанов няма да подкрепят Кунева, защото считат, че тя не е подготвена за този пост.

В отговор на репликата на Мариана Тодорова от АБВ, че няма да я подкрепят, защото не е подготвена за поста, Кунева казала, че и Маргарет Тачър не е била подготвена, но е станала министър на образованието.

От партията са поискали и нова номинация, но срещнали отпор. От своя страна Цецка Цачева им напомнила, че номинациите се правят от министър-председателя, а не от присъстващите на срещата депутати.

Въпросът е дали ще влязат в зала или просто ще гласуват "против". Разделени са и патриотите - ВМРО категорично няма да гласуват "за", очаква се да изберат позицията "въздържал се". Под въпрос е какво ще решат депутатите на Валери Симеонов. Самият Симеонов обаче не участва в срещата на Меглена Кунева с ПФ.

От ГЕРБ декларираха, че ще направят всичко по силите им и ще гласуват "за" в крайна сметка, увери Цвета Караянчева, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ. В търсене на повече гласове Кунева ще се срещне по-късно днес и с БДЦ. Там обаче също няма единодушие. Хората на Ковачка са склонни да преговарят, а тези извън БДЦ, от така наречения Народен съюз, ще гласуват "против".

От БСП, ДПС и така вече обявиха, че са против. Отиваме на избори, пошегува се Атанас Мерджанов от БСП.

"Удовлетворени сме от това, което министър Кунева представи в пленарна зала. Ние ще подкрепим единствената кандидатура в нейно лице. Надявам се, че ще се справи", заяви Цвета Караянчева от ГЕРБ.

На въпрос на Димитър Байрактаров от ПФ как ще бъде застъпен патриотизмът в учебните програми, Меглена Кунева отговорила, че е много важно да има такъв в системата и дала за пример британската премиерка Маргарет Тачър, която е била и министър на образованието.

По време на срещата си с ПФ Меглена Кунева признава: Изненадана съм от оставката на Тодор Танев и от номинацията си в точно такава степен, в каквато и вие. Тя е призовала за подкрепа с думите: "В една лодка сме. Дали лодката е пробита отляво или отдясно, няма значение, водата нахлува с една и съща сила".

Срещата с парлментарната група на БДЦ приключи малко след 18,40. Това бе петия разговор на Кунева с депутати от различните парламентарни групи. На излизане тя каза, че срещата е протекла "много интересно, разговорът бил задълбочен, но не може да говори от името на парламентарната група". 8 от депутатите, които принадлежат към БДЦ, ще подкрепят Меглена Кунева, обяви д-р Красимира Ковачка, която е председател на партията. Трима от Народен съюз ще гласуват "против", двама - отсъстват. Според Ковачка Кунева се е представила много убедително, според Светлин Танчев, другият съпредседател на групата, обаче тя не е могла да даде отговори, с които да убеди депутатите да я подкрепят.

Първоначалните изчисления показват, че Кунева може да разчита на подкрепата на 83 от ГЕРБ, 13 от РБ и между 7 и 14 от ПФ, но това не е сигурно, и 1 глас от независимите в лицето на Ана Баракова. Категорично против са се изказали БСП, ДПС и "Атака". От АБВ обявиха, че няма да подкрепят номинацията й за министър на образованието, но утре сутринта ще решат как ще гласуват.

ПФ няма да подкрепи Меглена Кунева. Г-жа Кунева не се ползва с подкрепата на нашите избиратели, патриотично настроените избиратели. Това обяви след края на заседанието председателят й Валери Симеонов.

Депутатите сами ще изберат дали да гласуват с "въздържал се" или "против". "Но няма да има загубили се по коридора", вметна лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Според него правилният подход е бил да не се бърза и съдейки по противоречивите реакции на обществото е било по-добре да бъде избрана фигура, която да се ползва с подкрепата на цялото общество. По думите му управлението не е разклатено с отказа им да подкрепят Меглена Кунева. "Това е знак, че диаголът трябва да е по-разумен", допълни Валери Симеонов.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай