Обрат! Демерджиев с нови факти за атентата срещу Гешев

Има информация за поръчителите и извършителите на взрива

Обрат! Демерджиев с нови факти за атентата срещу Гешев | StandartNews.com

Има информация за поръчителите и извършителите на взрива срещу главния прокурор Иван Гешев, но тя е оперативна - голяма част от нея се обработва от анализаторите, които изпрати Европол. Това заяви вътрешният министър Иван Демерджиев пред журналисти в кулоарите на парламента.

"Ще направим всичко необходимо с целия ресурс и партньорските служби, за да стигнем до извършителите и поръчителите на този взрив. Има конкретни данни, които сочат към определени лица. До момента не съм казвал нищо по-различно от това, което изнесоха главният прокурор и заместникът му. Казах огледално фактите такива, каквито са. И винаги ще го правя", посочи Демерджиев и допълни, че когато се води едно такова разследване, то трябва да е напълно безпристрастно, а по думите му прокуратурата знае как да обезпечи това.

Демерджиев заяви, че при инцидента с главния прокурор не е използван тротил, а рядко използвано вещество, посочва БТА.

"Това дава определени насоки при разследването", каза министърът.

"Това взривно устройство, дори и при директно попадение в този брониран автомобил, не може да проникне в купето и да нарани, още по-малко да убие пътниците в купето. Факт е, че всеки един от тях е жив и здрав. След като се установи видът на взривното вещество и взривното устройство, без да има готови експертизи, е ясно от какъв тип е то. Самият тип не позволява. Вече когато има конкретика, ще станат ясни и подробности", допълни за взрива той.

"Нямам несвързано изказване по темата и мисля, че някой друг дължи извинение затова, че подведе българските граждани. Аз внесох яснота по темата и ако тя е довела до вътрешни раздори в прокуратурата, мога да се извиня", каза Демерджиев по повод призива на главния прокуро Иван Гешев да се извини за думите си, че има привлечен запозодрян по разследването.

"Дали има нарушение при допускането на израелския експерт на мястото на инцидента, трябва да кажат следователите. Това, което ме впечатли, е, че не се знаеше самоличността на този човек. Това е проблем, защото не може неизвестни лица да посещават местопроизшествието, което трябва да е запазено", посочи още той.

По повод войната по пътищата и последните тежки инциденти със загинали и пострадали хора, вътрешният министър заяви, че МВР отдавна е взело мерки.

"Това, което обаче, не е удовлетворително, е, че няма резултати", допълни той и апелира: "Има теми, сред които безопасността по пътищата и домашното насилие, по които Министерство на вътрешните работи само не може да се справи. Имаме нужда от всички институции, които са ангажирани с тези теми."

"Ние започнахме безкомпромисна борба с пияните и дрогираните шофьори, но както виждате при последния случай момчето няма нито алкохол, нито наркотици в кръвта. Става въпрос просто за един млад шофьор, който за съжаление, подценявайки възможностите си и ситуацията, подхождайки безотговорно, е довел до смъртта на двама млади. В значителна степен е предопределил и своя живот, както и този на близките си", каза още министър Демерджиев и призова всеки, който сяда зад волана, да бъде много отговорен.

По думите му институциите, вместо да прехвърлят отговорността на други, стопаните на пътя да си зададат въпроса - кой отговаря за светофарните уредби, за легналите полицаи, кой трябва да обезпечи условията.

"Ще припомня, че мобилната камера, която сложихме на мястото на инцидента, където Семерджиев уби две момичета, продължава да стои. Там имаше ангажимент да има стационарна камера и Столична община трябваше да я сложи, но няма. На други места, където също имаше такива обещания, също още няма. МВР не може да покрие всички дефицити в държавата. Стараем се, но нека всички упреци не са към нас", допълни министърът.

Във връзка с полицейската акция с обиска в нощен клуб в Пловдив вътрешният министър подчерта, че не е разпоредил тази операция, нито е бил предварително уведомен за нея.

"Такива операции провеждаме, ще провеждаме и трябва да провеждаме срещу разпространението на наркотици. От началото на годината са проведени над 2000 такива операции, задържани са много килограми наркотични вещества, образувни са близо 2500 досъдебни производства, близо 3000 човека са задържани. Публична тайна е какво се случва в питейните заведения нощем. Разпоредил съм тези, които се занимават с такива практики, да бъдат установени и наказани, но това не може да става за сметка на правата на клиентите и няма да допусна да се засягат неоснователно правата на граждани", каза още Демерджиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай