Няма риск от терор

Връщаме с чартъри нелегални имигранти

Няма риск от терор | StandartNews.com

София. Реален риск от терористичен акт на наша територия заради бежанската вълна няма. Това заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента.

МВР шефът увери, че не е късно да бъдат взети всички мерки, които ще гарантират сигурността на страната. В същото време според доклада на ДАНС има риск за дипломатите ни в чужбина. "Възможни са терористични посегателства срещу български контингенти в коалиционни мисии и официални представителства в държави с екстремистка активност", твърдят от родното ФБР. Чартъри пък ще връщат по родните страни имигранти, на които им е отказан статут на бежанци.

Връщаме с чартъри част от бежанците

Властта подготвя чартърни полети, с които част от бежанците да бъдат изпратени в страните, от които са дошли. Това съобщи МВР шефът Цветлин Йовчев пред Би Ти Ви. "Идеята е в близко бъдеще да се изравнят потокът на влизащите и този на екстрадираните. Има проблеми - понякога дори страната, от която са хората, не иска да ги приеме обратно", обясни той. Законови промени ще позволят на външни адреси - квартири, хостели и пр., да бъдат настанявани бежанците, за които се смята, че не са заплаха за националната сигурност. "Останалите ще бъдат в общежития от затворен тип", каза Йовчев.

Делегация от депутати от групата за приятелство със Сирия ще пътуват на 7 декември за размирната държава, стана ясно от изказването на лидера на "Атака" Волен Сидеров след продължилия над 6 часа Консултативен съвет по национална сигурност. Неин председател е избраникът от БСП Страхил Ангелов. В Дамаск депутатите ще искат да се срещнат и с хора от екипа на президента Башар Ал Асад.

На КСНС политиците се обединиха около тезата, че заради кризата с бежанците парламентът и правителството трябва да осигурят нормативно, организационно и финансово системата за сигурност и ресорните служби и институции. Според политиците е задължително всички партии и институции да се дистанцират от ксенофобията и да насочат усилията си за опазване на етническия мир. КСНС реши всички институции заедно да започнат общи действия така, че на България да бъде осигурена финансова, експертна и техническа подкрепа от ЕС и отделните страни членки в справяне с кризата за бежанците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай